Grill - temat specjalny

Wszystko co chcielibyście wiedzieć o naleśnikach...

Kuchnia bez naleśników byłaby nudna. To tradycyjna potrawa, o wiekowej recepturze, uwielbiana za smak oraz prostotę wykonania. Chociaż – jak wiemy – usmażyć dobry naleśnik wcale nie jest tak łatwo.

Fot. 123RF/Picsel

Mówi się, że pierwszy naleśnik musi wylądować w koszu...

Pierwsze naleśniki powstały w bardzo dawnych czasach, gdy człowiek na rozgrzaną powierzchnię wylał mieszaninę mąki, jaj i mleka lub wody. W tak wysmażony placek zawinął, co było pod ręką i zjadł nie używając ani talerzy, ani sztućców.

 

Włosi, a konkretnie mieszkańcy Florencji, uważają się za twórców współczesnych naleśników. Jak sami twierdzą, właśnie z Florencji, za sprawą Katarzyny Medycejskiej, która poślubiła króla Francji, naleśniki powędrowały nad Sekwanę. Stamtąd, już jako crepes, dokonały inwazji na całą Europę.

 

Oryginalne crepes są cienkie jak papier i delikatne, a to za sprawą dodanego do ciasta stopionego masła. Oryginalnie mieszane są rózgą, chociaż, by przyspieszyć proces produkcji, możemy sięgnąć po mikser. Do ciasta możemy dodać nieco cydru, który będzie wyczuwalny w smaku, gdy naleśniki podamy od razu. Jednak musimy się spieszyć, bowiem smak cydru z czasem ulatuje... Crepes to także element ognistego deseru crepes suzette, czyli francuskich ognistych naleśników, polanych likierem pomarańczowym, a następnie podpalonych.

 

Nalewać maślankę - z połączenia tych dwóch słów powstał polski „naleśnik". Możemy więc śmiało wątpić we włoski rodowód tej potrawy, zwłaszcza że przepis na naleśniki znajdujemy już w staropolskich książkach kucharskich. Cytujemy za anonimowym kucharzem z terenów Litwy.

 

Weź mleka, wbij jajec trzy z białkami, mąki pięknyj wsyp, żeby tak gęsto było, jak śmietana. Rynkę albo patelę współ masłem posmaruj, wlewajże po kąsku w to naczynie, a po wszystkim mają być jak papierek cienkie. Za każdym naleśnikiem mają posmarować rynkę albo patelę i rozpalać. Weź manny, wypłucz ją pięknie, warzże ją w wodzie z cukrem i rodzynkami, co by sypka była, włóżże ją na miseczkę, co by ostygła, kładź po trosze z naleśniki i zawijaj w trąbki. Włóżże na półmisek, żeby się półmisek dobrze założył, weź mleka słodkiego pół kwarty, wbij w nie jajec cztery surowych i z białkami, różanej wódki wlej, cukru, rozbijże to dobrze, polejże po tych naleśnikach, weź węgla w fajerkę, a na wierzchu nakryj półmiskiem i postaw na fajerce, niechże się to przyrumieni pięknie.

 

Naleśniki podawano także na potrawce z gotowanego mięsa, doprawionego rodzynkami i szafranem. Samo ciasto doprawiano również szafranem oraz cynamonem, na wierzch nakładając jajecznicę. Wbrew naszym wyobrażeniom, połączenie smaków wytrawnych i słodkich oraz egzotycznych przypraw, było bardzo charakterystyczne dla kuchni staropolskiej.

 

Wspomnieliśmy o naleśnikach staropolskich, warto też zerknąć za naszą wschodnią granicę. Bliny, to popularna nazwa placków ziemniaczanych, ale tak naprawdę są to naleśniki w stylu rosyjskim. Oryginalnie podawane jako placki obrzędowe, będące symbolem szczęścia i słońca, są do dziś jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań z Rosji i okolic. Powstają z połączenia mąki pszennej i gryczanej oraz zaczynu drożdżowego. Podawane są na słodko - ze śmietaną lub w formie wykwintnej - z łososiem, czy kawiorem.

 

Bliny z łososiem i kawiorem. Kliknij!

 

Naleśniki made in USA to pancakes. W Ameryce wszytko musi być największe, najlepsze, najszybsze - nic dziwnego, że ich naleśniki muszą być najgrubsze. W tym celu do ciasta dodajemy proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną. Podajemy klasycznie z syropem klonowym, układając jeden pancake na drugim. Czy to się da zjeść na śniadanie nie wiemy, ale w amerykańskich serialach jakoś sobie z tym radzą.

 

Pancakes na słodko. Kliknij!

 

Dosa, czyli naleśniki w stylu indyjskim. Powstają ze sfermentowanego ciasta na bazie mielonego ryżu i soczewicy. Oryginalnie oba rodzaje ziaren namaczamy osobno - po 8 godzin. Następnie, także osobno mielimy ziarna sukcesywnie dolewając wody, aż uzyskamy gładką konsystencję. Oba ciasta łączymy i odstawiamy na 16-20 godzin, by sfermentowało. Następnie doprawiamy solą, kuminem i wysmażamy cienkie naleśniki. Podajemy solo, lub z sosem masala, jako masala dosa.

 

Sosy masala. Kliknij!

 

Z kolei naleśniki po chińsku są chyba najcieńszymi naleśnikami świata. Powstają ze zwykłej mąki pszennej, którą stopniowo łączymy z bardzo gorącą wodą. Doprawiamy, solą, możemy dodać też nieco szczypiorku, czy drobno siekanej dymki. Z ciasta formujemy kulki, które następnie maczamy w oleju sezamowym, a później wałkujemy na cienkie placki. Wysmażamy na złocisto i podajemy solo, jako przekąskę, lub dodajemy do klasycznej kaczki po pekińsku, lub napełniamy farszem o orientalnym smaku, a'la sajgonki.

 

Pomysły na sajgonki. Kliknij!

 

 

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17