Ewa_Gotuje

Za co powinniśmy cenić kolendrę?

Kolendra to niezwykłe zioło. Wystarczy kilka listków aby zwykłe danie nabrało wyrazu i nieco egzotycznego charakteru. Jednak wyjątkowy smak to nie jedyna jej zaleta. Za co jeszcze powinniśmy ją cenić?

Fot. 123RF/Picsel

O prozdrowotnym działaniu kolendry bardzo dobrze wiedzieli nawet nasi przodkowie. Ponoć stosowaną ją już w starożytności, jako doskonały środek na różnego rodzaju dolegliwości – począwszy od niestrawności, poprzez nieświeży oddech, a skończywszy na słabym libido. Obecnie, kolendra wróciła do łask, znajdując bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Zarówno jej liście, korzenie jak i nasiona są jadalne, dlatego też możemy wykorzystać ją w wielu różnych potrawach – m.in. zupach, sosach i sałatkach. Okazuje się jednak, że kolendra interesuje nie tylko kucharzy, ale również naukowców, którzy postanowili przyjrzeć się dokładniej jej leczniczym właściwościom. Wyniki przeprowadzonych badań naprawdę zaskakują. Tak więc za co powinniśmy cenić kolendrę?

Pobierz aplikację smaker

1. Ma właściwości przeciwgrzybiczne

Olejki eteryczne, kryjące się w nasionach i listkach kolendry, mają wyjątkowe działanie grzybobójcze i oczyszczające. Już wieki temu stosowane je w celach odkażających. Współczesne badania potwierdziły, że olejek z kolendry może być zabójczy dla bakterii salmonelli, gronkowca złocistego oraz E.coli. Oczyszczające właściwości tej rośliny możemy również wykorzystać w przypadku leczenia zmian skórnych oraz oparzeń.

2. Obniża poziom złego cholesterolu

Naukowcy donoszą również, że spożywanie nasion kolendry przyczynia się do znacznego obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi. Oznacza to, że dzięki nim możemy uchronić się m.in. przed zawałem serca, miażdżycą oraz udarem mózgu. Pierwsze efekty zauważalne są już po niecałych 3 miesiącach stosowania tego typu kuracji.

3. Jest skarbnicą witamin i przeciwutleniaczy

Chociaż wygląda niepozornie, znajdziemy w niej sporą ilość niezbędnych organizmowi przeciwutleniaczy, witamin oraz minerałów. Nasiona kolendry zawierają w sobie m.in. żelazo, magnez, fosfor, błonnik, cynk, sole mineralne oraz cenne olejki eteryczne. Z kolei w zielonych listkach znajdziemy bogactwo witamin A, K i C, kwas foliowy oraz fitosterole.

4. Łagodzi bóle menstruacyjne

Wszystkie panie z pewnością ucieszy informacja, że istnieje naturalny środek, łagodzący bóle menstruacyjne, a jest nim właśnie kolendra. Roślina ta stymuluje działanie hormonów, co w efekcie pozwala uregulować cykl miesiączkowy oraz zmniejszyć związane z nim bóle i skurcze.

5. Dobroczynnie wpływa na żołądek

Jeśli zmagacie się z problemami żołądkowymi, ukojenie może przynieść wam właśnie kolendra. Zioło to stymuluje trawienie oraz pomaga uporać się z niestrawnością. Jest również niezastąpiona w przypadku nudności, wymiotów oraz biegunek. W takich przypadkach szczególnie zaleca się picie naparu z kolendry.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
3
Dania główne Kluski ziemniaczane z okrasą

Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...

Odsłon: 120

30 min
3
Dania główne Biale szparagi klasycznie z buleczka

najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy

Odsłon: 2723

30 min
6

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

0
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0