Ziarenka i sok są witaminową bombą. Nie wyrzucaj skórki, zrób z niej napar, pomoże na ból brzucha, infekcje i alergie

Granat jest egzotycznym owocem o słodkim smaku. Jego pestki mają wiele właściwości zdrowotnych, z których warto skorzystać. Niewiele osób wie, że można również wykorzystać skórkę granatu. Napar ze skórki z granatu ma wiele właściwości zdrowotnych i jest prosty w przygotowaniu.

Napar ze skórki z granatu - jak zrobić napój, który wpłynie pozytywnie na układ pokarmowy? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Granat - właściwości zdrowotne

Zawartość w granacie dużej ilości witamin takich jak witamina C, E, A, witaminy z grupy B oraz pierwiastków: fosfor, potas, magnez, krzem, wapń, jod, nadają owocowi wielu właściwości zdrowotnych. Granat ma także dużo błonnika, beta-karotenu i przeciwutleniaczy.

Granat znany jest przede wszystkim od tysięcy lat jako remedium na bóle żołądka i choroby pasożytnicze. Jedzenie granatu obniży ciśnienie tętnicze krwi, poziom cholesterolu i cukru we krwi. Pomoże więc uchronić od miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu.

Granat ma właściwości przeciwstarzeniowe. Duża zawartość przeciwutleniaczy wspiera usuwanie wolnych rodników z organizmu, dzięki czemu zostają opóźnione procesy przedwczesnego starzenia. Przyjmowanie granatu poprawi też pamięć i koncentrację.

Właściwości przeciwzapalne to kolejne zbawienne działanie granatu. Jedzenie tego owocu sprawdzi się więc na objawy przeziębienia lub grypy. Pozytywnie wpłynie również na alergie, choroby reumatyczne oraz infekcje górnych dróg oddechowych.

Granat ma właściwości przeciwnowotworowe. Pestki granatu zahamują rozwój i wesprą leczenie raka jelit, prostaty, piersi, szyjki macicy, skóry oraz płuc. Powinny także mieć właściwości pomagające w leczeniu białaczki.

Sprawdź także: Krem z kalafiora z granatem

Skórka z granatu - wykorzystanie i właściwości

Granat to nie tylko pyszne pestki o właściwościach zdrowotnych, ale też skórka. Wyrzucanie jej to duży błąd, bo można ją wykorzystać, również w celach leczniczych i zapobiegawczych. Skórkę z granatu można wykorzystać do stworzenia leczniczego naparu.

Napój ze skórek granatu można stosować doustnie, co pomoże oczyścić organizm z toksyn i poprawi pracę systemu sercowo-naczyniowego. Picie naparu ze skórki pozytywnie wpłynie na układ pokarmowy, wyeliminuje ból brzucha, infekcje żołądka i problemy jelitowe. Złagodzi objawy wrzodów żołądka i wrzodów jelita cienkiego.

Napar ze skórki granatu warto wypić również przy przeziębieniu. Napój wzmocni odporność i uzupełni zapas niezbędnych minerałów, bez których odczuwaliśmy zmęczenie. Do tego skórka z granatu ma właściwości antybakteryjne.

Skórki granatu sprawdzą się również do użytku zewnętrznego. Naparem z resztek owocu można przemywać skórę, na której pojawiły się zmiany trądzikowe, łojotok lub liszaj. Przeciwbakteryjne właściwości skórek granatu złagodzą ich objawy. Herbatką ze skórek z granatu można też płukać gardło i dziąsła.

Sprawdź także: Jak myć cytryny i pomarańcze, by pozbyć się z nich chemii?

Napar ze skórki granatu - jak zrobić?

Skórki z granatu do przygotowania naparu można zakupić lub przygotować samodzielnie w domu po zjedzeniu owoców granatu. Skórki po jedzeniu pestek granatu tniemy na mniejsze kawałeczki i suszymy przez kilka dni. Tak przygotowana i wysuszona skórka z granatu jest gotowa do stworzenia naparu.

Do zrobienia naparu ze skórki granatu musimy przygotować wrzącą wodę i skórki w stosunku 1:20. Zachowanie proporcji jest bardzo ważne, gdyż zaburzenie ich może później doprowadzić do zawrotów głowy i nudności.

Przygotowanie naparu ze skórki granatu:

  • do filiżanki wrzuć od 10 do 12 gramów suszonych skórek z granatu.
  • Skórki zalej 200 mililitrami wrzącej wody.
  • Zostaw pod przykryciem na minimum 25 minut.

Tak przygotowany napar ze skórek z granatu jest gotowy do spożycia. Można go używać również zewnętrznie na zmiany skórne jak trądzik, łojotok lub liszaj.

Zobacz także:

Apel lekarza: nigdy nie popełniaj tych błędów podczas gotowania rosołu »

Jak wybrać dobry makaron? Przede wszystkim zwróć uwagę na kolor »

Te warzywa wyniszczają tarczycę. Zobacz, czego unikać na swoim talerzu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chleb na maślance

Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...

Odsłon: 665

30 min
11
60 min
16

Polecane artykuły

Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1