Plaster cytryny do wody lub herbaty, skórka pomarańczowa starta do ulubionego ciasta, kawałki pomarańczy w sałatce, owoce cytrusowe to świetny sposób na wzbogacenie smaku wielu dań i napojów. Warto wiedzieć jednak, że na ich skórce często znajdują się szkodliwe substancje, które mogą być groźna dla naszego organizmu. Warto więc wiedzieć, jak myć cytryny i pomarańcze, aby pozbyć się wosku i pestycydów na cytrusach.
Jak myć cytryny i pomarańcze, by pozbyć się chemii?
Cytrusy należą do bardzo zdrowych owoców, zawierają mnóstwo witaminy C, która jest naturalnym antyoksydantem, chroni organizm przed wolnymi rodnikami, stresem oksydacyjnym, działa przeciwstarzeniowo oraz zapewnia młody i zdrowy wygląd skóry. Dodatkowo zawierają one błonnik pokarmowy, który wpływa na prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom, a także pomaga obniżyć wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi.
Niestety owoce takie jak pomarańcze, cytryny, mandarynki czy limonki pomimo tego, że są bardzo zdrowe, na swojej skórce mogą zawierać pestycydy i wosk. Substancje te stosuje się w celu zabezpieczenia owoców przed pleśnią, mają również działanie konserwujące oraz grzybobójcze. Warto wiedzieć jednak, że spożycie owoców, które zostały spryskane pestycydami niebezpieczne dla zdrowia. Dlatego, zanim zjesz dany owoc, należy go dokładnie umyć, możesz zrobić to przy użyciu gąbki, szczoteczki i ciepłej wody. Warto dodać również niewielką ilości płynu do naczyń, należy jednak pamiętać, aby po myciu dokładnie go spłukać. Dobrym, naturalnym sposobem jest również użycie mieszanki wody z dodatkiem octu lub sody oczyszczonej. Warto również pamiętać o tym, że zanim przejdziesz do obierania owoców, należy również dokładnie umyć ręce.
Zobacz także:
Jedna z najzdrowszych roślin świata. Reguluje metabolizm cukru i oczyszcza krew »
Warzywny symbol wiosny na talerzu. Szparagi z jajkiem w koszulce oraz gęstym sosem holenderskim »