Najlepsze przepisy na ogórki

Jak myć cytryny i pomarańcze, by pozbyć się z nich chemii?

Wszyscy pamiętają o tym, że po przyniesieniu do domu zakupionych w sklepie warzyw i owoców, należy je umyć. Mało kto wie jednak, w jaki sposób robić to poprawnie. Szczególną uwagę, warto zwrócić na mycie cytrusów, ponieważ mogą się na nich znajdować groźne dla zdrowia pestycydy. Sprawdź, jak myć cytryny i pomarańcze, by pozbyć się chemii.

Jak myć cytrusy, by pozbyć się pestycydów? | Fot.123RF/Picsel

Plaster cytryny do wody lub herbaty, skórka pomarańczowa starta do ulubionego ciasta, kawałki pomarańczy w sałatce, owoce cytrusowe to świetny sposób na wzbogacenie smaku wielu dań i napojów. Warto wiedzieć jednak, że na ich skórce często znajdują się szkodliwe substancje, które mogą być groźna dla naszego organizmu. Warto więc wiedzieć, jak myć cytryny i pomarańcze, aby pozbyć się wosku i pestycydów na cytrusach. 

Jak myć cytryny i pomarańcze, by pozbyć się chemii?

Cytrusy należą do bardzo zdrowych owoców, zawierają mnóstwo witaminy C, która jest naturalnym antyoksydantem, chroni organizm przed wolnymi rodnikami, stresem oksydacyjnym, działa przeciwstarzeniowo oraz zapewnia młody i zdrowy wygląd skóry. Dodatkowo zawierają one błonnik pokarmowy, który wpływa na prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom, a także pomaga obniżyć wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi.

Niestety owoce takie jak pomarańcze, cytryny, mandarynki czy limonki pomimo tego, że są bardzo zdrowe, na swojej skórce mogą zawierać pestycydy i wosk. Substancje te stosuje się w celu zabezpieczenia owoców przed pleśnią, mają również działanie konserwujące oraz grzybobójcze. Warto wiedzieć jednak, że spożycie owoców, które zostały spryskane pestycydami niebezpieczne dla zdrowia. Dlatego, zanim zjesz dany owoc, należy go dokładnie umyć, możesz zrobić to przy użyciu gąbki, szczoteczki i ciepłej wody. Warto dodać również niewielką ilości płynu do naczyń, należy jednak pamiętać, aby po myciu dokładnie go spłukać. Dobrym, naturalnym sposobem jest również użycie mieszanki wody z dodatkiem octu lub sody oczyszczonej. Warto również pamiętać o tym, że zanim przejdziesz do obierania owoców, należy również dokładnie umyć ręce. 

Zobacz także:

Jedna z najzdrowszych roślin świata. Reguluje metabolizm cukru i oczyszcza krew »

Warzywny symbol wiosny na talerzu. Szparagi z jajkiem w koszulce oraz gęstym sosem holenderskim »

Produkty, które najdłużej zalegają w jelitach »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Odsłon: 62

15 min
4
Dodatki Mizeria do obiadu

Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...

Odsłon: 195

15 min
5
Pieczywo Bułeczki z przedziałkiem pszenno-grahamkowe

Bułeczki z przedziałkiem lub bez jak kto woli. Pyszne i sycące, a zarazem mię...

Odsłon: 41

>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26