Ewa_Gotuje

Zielona herbata idealna na wiosnę

Już od ponad 5 tys. zielona herbata, ze względu na szereg pozytywnych właściwości i wyjątkowo delikatny aromat, powiększa rzesze swoich wielbicieli. Są i tacy, którzy podobnie jak cesarz Shen Nung, nie wyobrażają sobie dnia bez wypicia choć filiżanki wyśmienitego naparu.

Szczególnie wiosną warto sięgnąć po to znane i sprawdzone źródło dobrego samopoczucia i przypomnieć sobie, jak wiele przyjemności daje rozkoszowanie się prostymi czynnościami... Warto też spróbować znaleźć równowagę między wymaganiami współczesności, a potrzebą świadomego, zdrowego stylu życia. Może pierwszym krokiem będzie wypicie filiżanki zielonej herbaty od TEEKANNE?

Ojczyzną zielonej herbaty są Chiny, a tamtejsze podania głoszą, iż około roku 2737 p.n.e. odkrył ją cesarz Shen Nung. Przykładał on dużą wagę do właściwego odżywania i ze względów zdrowotnych pił jedynie przegotowaną wodę. Pewnego dnia, gdy odpoczywał w cieniu krzewu herbacianego i jak zwykle gotował wodę, wiatr poruszył gałązkami krzewu. Kilka jego listków wpadło prosto do naczynia. Tak powstały napój okazał się smaczny i pokrzepiający, a przy okazji usuwał zmęczenie i poprawiał samopoczucie. Od tego czasu władca codziennie kazał przyrządzać sobie napar z liści krzewu herbacianego. Dzięki cesarzowi miliony ludzi od stuleci mają możliwość delektowania się tym wyjątkowym smakiem i aromatem.

Zielona herbata powstaje z liści niepoddawanych fermentacji; po zerwaniu są one tylko zwijane i suszone. Pozwala to na zachowanie ich naturalnego zielonego koloru, a także wszelkich właściwości „świeżej" rośliny. Napar z zielonej herbaty ma zielono-żółty, słomkowy kolor i subtelny, słodko-gorzki aromat.

Dla miłośników zielonej herbaty TEEKANNE przygotowało kilkanaście propozycji - od klasycznej, wyśmienitej TEEKANNE Green Tea - po delikatne kompozycje, wzbogacone owocowymi aromatami. Każdy więc, kto wiosną zechce choć na chwilę zatrzymać się w biegu i zadbać o dobre samopoczucie, znajdzie tu coś dla siebie. A jeśli ma kłopot z przyzwyczajeniem się do smaku „czystego" zielonego naparu, może sięgnąć po wersje aromatyzowane.

Najnowsza zielona propozycja marki to wyborna kompozycja TEEKANNE „Green Tea Ginger-Lemon". Jest to ciekawa wariacja tradycyjnej zielonej herbaty, uzupełnionej bogatym i świeżym smakiem królewskiego imbiru i soczystej cytryny.

Kolejną nowością jest TEEKANNE World Special Teas „Sencha Royal" - powrót do klasyki gatunku, prawdziwego klejnotu wśród herbat zielonych. Słodko-gorzki aromat dopełniony został tu delikatnym smakiem owoców egzotycznych.

Jedną z najpopularniejszych, ale i najbardziej wyjątkowych wariacji na temat smaków zielonych herbat, jest TEEKANNE World Special Teas Zen Chai, łącząca delikatny smak z cudownym aromatem cytryny i mango.

Zwolenników tradycji na pewno zaskoczy TEEKANNE Green Tea Cranberry-Raspberry, wyborna kompozycja, uzupełniona bogatą i świeżą nutą żurawiny i maliny.

Z kolei TEEKANNE Green Tea Opuncia łączy znakomity smak zielonej herbaty z aromatem opuncji figowej.

Jeśli w oczekiwaniu na egzotykę chcemy pójść krok dalej, warto sięgnąć po TEEKANNE Green Tea Lychee - interesującą mieszankę zielonej herbaty i aromatu liczi, jednego z najbardziej ulubionych owoców Azji o niesamowitym smaku.

Z kolei TEEKANNE Green Tea Lemon łączy znakomity smak zielonej herbaty z aromatem świeżej cytryny; Green Tea Peach pachnie słodyczą brzoskwini, a TEEKANNE Green Tea Orange - przyjemną rześkością pomarańczy.

Warto wspomnieć, iż TEEKANNE - lider w jakości i różnorodności produktów - pakuje każdą torebkę w oddzielną papierową kopertę, co pozwala na wydobycie szlachetnego aromatu przy każdej filiżance herbaty.

Cena za opakowanie (20 torebek) to ok. 5,49 zł.

Informacja prasowa

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 668

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 206

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0