Ewa_Gotuje

Zielona szklanka zdrowia dla wątroby. Zachwycisz się smakiem, newet jeśli nie lubisz jarmużu

Regularne badania, aktywność fizyczna, przepisowe siedem lub osiem godzin snu, picie wody oraz oczywiście zdrowa dieta. Te proste nawyki pomogą wesprzeć twój organizm. Warto wprowadzić szklankę zdrowia dla wątroby i odporności, sięgając po zielony koktajl owocowo-warzywny. W poniższym artykule sprawdzimy, jakie właściwości ma jarmuż i kiwi oraz jak ich połączenie wpływa na organizm.

Ten napój wspiera zdrowie wątroby | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Zielone koktajle to bomba antyoksydantów, co więcej pomagają zadbać o prawidłową pracę wątroby. Dziś przybliżymy ci przepis na napój, który wesprze usuwanie toksyn z organizmu oraz dostarczy ci wiele witamin i minerałów. Będzie genialną opcją na drugie śniadanie i podwieczorek. Poniżej znajdziesz recepturę na szklankę zdrowia dla wątroby, którą podzielił się swoim profilu na Instagramie przedstawił kulinarny bloger Dawid Jedynak. 

Sprawdź także: Ze względu na smak, nie jest lubiany, a jest kopalnią witamin. Jak pozbyć się goryczki z jarmużu?

Jakie właściwości ma jarmuż?

Jarmuż to prawdziwa skarbnica składników odżywczych świetnie wpływających na organizm, znajdziesz tu witaminę C i K, a także substancje mineralne, takie jak potas i wapń. W tych zielonych liściach znajduje się mnóstwo antyoksydantów, które pomagają w walce ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, mają także właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, a także opóźniają procesy starzenia. Jedzenie jarmużu korzystnie wpływa na wątrobę, usprawnia jej procesy prowadzące do oczyszczania organizmu z toksyn. Ponadto jarmuż pozytywnie oddziałuje na odporność organizmu, warto sięgać po niego w okresie obniżonej odporności, jakimi są jesień i zima. Obecne w jarmużu luteina i zeaksantyna świetnie wpływają na zdrowie oczy, pomagając chronić je przed chorobami, takimi jak jaskra oraz zwyrodnienie plamki żółtej. 

Warzywo to pozytywnie wpływa także na układ krążenia, wspiera serce, reguluje ciśnienie krwi, a także obniża wysoki poziom "złego" cholesterolu, dzięki czemu pomaga zapobiegać miażdżycy. Natomiast witamina K ma wpływ na prawidłowe krzepnięcie krwi. Dodatkowo witamina ta oraz wapń wzmacniają kości i zęby.

Właściwości kiwi

Dlaczego warto jeść kiwi? Owoc ten zawiera witaminy C, E i K, a także kwas foliowy oraz minerały: potas, miedź, magnez, cynk i selen. Dodatkowo kiwi będzie odpowiednie dla osób, które zmagają się ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi, ponieważ pomaga je regulować do odpowiedniego poziomu. Jedzenie kwi pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu, a także zapobiega powstawaniu zakrzepów. Przypisuje się mu także działanie antynowotworowe. Dodatkowo owoc ten zawiera sporo witaminy C, dzięki czemu wspiera układ immunologiczny, a także pomaga chronić organizm przed infekcjami.

Warto jeść kiwi w celu wsparcia układu pokarmowego, zawiera błonnik, dzięki czemu pomaga zadbać o prawidłowe trawienie, a także pomaga pozbyć się zaparć. Przyspiesza przemianę materii oraz jest owocem niskokalorycznym (w 100 g jest jedynie 60 kcal), dlatego bez obaw mogą spożywać je osoby na diecie odchudzającej. 

Szklanka zdrowia dla wątroby – przepis

Do przygotowania jednej porcji napoju, będziesz potrzebować: sporej garści jarmużu, ok. 40 g, połówki awokado, dwóch kiwi oraz soku z cytryny.

Obrane kiwi, awokado oraz umyty jarmuż przełóż do blendera, dodaj sok z cytryny oraz odrobinę wody. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Jeśli chcesz urozmaicić smak napoju możesz dodać tu listki świeżej mięty, a zamiast cytryny użyć limonki. 

Źródło: instagram/jedynak.gotuje, /zywienie.medonet.pl, poradnikzdrowie.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Prosta dieta rozgrzewająca organizm. Stosuj przy problemach z tarczycą, metabolizmem i krążeniem »

Sadzimy czosnek, ale nie każdy się do tego nadaje. Rozwiąż zagadkę i znajdź podmienioną główkę »

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13