Spis treści:
- Jarmuż – wartości odżywcze
- Na co pomaga jedzenie jarmużu?
- Jak przyrządzić jarmuż?
- Jak pozbyć się goryczki z jarmużu?
Dietetycy zalecają, by w każdym z posiłków spożywanym przez nas w ciągu dnia znajdowała się porcja warzyw lub owoców. Taka zasada wprowadzona w życie pomoże ci poprawić wyniki badań, a także pozytywnie wpłynie na wygląd sylwetki. Jednym z najzdrowszych zielonych warzyw jest jarmuż, który można przemycić w wielu codziennych przepisach. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak go przyrządzić oraz jak pozbyć się goryczki z jarmużu.
Jarmuż – wartości odżywcze
W jarmużu kryje się wiele wartości odżywczych, znajdziesz tu witaminy z grupy B, witaminę A, C, E i K, a także substancje mineralne, takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Obecne są tu także karotenoidy oraz sulforafan, które wykazują działanie przeciwutleniające, neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, korzystnie wpływają na zdrowie oczu, a także wykazują właściwości przeciwnowotworowe. W jarmużu znajduje się również chlorofil, który pomaga odkwaszać organizm, a także działa przeciwzapalnie.
Jarmuż to warzywo idealne na diecie odchudzającej, przyspiesza przemianę materii, ma niski indeks glikemiczny oraz jest niskokaloryczny, w 100 g jarmużu jest zaledwie 36 kcal, dlatego można zajadać się nim bez większych ograniczeń.
Na co pomaga jedzenie jarmużu?
Jarmuż ze względu na obecność wapnia i fosforu korzystnie wpływa na wzmocnienie kości i zębów, dodatkowo zapobiega rozwojowi osteoporozy. Te zielone liście wspierają również układ krążenia, regulują ciśnienie krwi, pomagają obniżyć zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu, a także działają przeciwmiażdżycowo. Witamina K odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi, a także jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania wapnia. Spożywanie jarmużu pomaga chronić organizm przed nowotworami, między innymi rakiem płuc, prostaty, jelita grubego czy piersi.
Po jarmuż powinny sięgnąć osoby, które chcą wesprzeć narząd wzroku, obecne w nich luteina i zeaksantyna, chronią oczy przed chorobami, między innymi zwyrodnieniem plamki żółtej oraz zaćmą. Ponadto witamina A obecna w jarmużu to sposób na ochronę oczu przed kurzą ślepotą.
Jak przyrządzić jarmuż?
Jarmuż nadaje się do wykorzystania w wielu przepisach. Może stanowić element zup, warzywnych potrawek oraz sałatek. Świetnie sprawdzi się również w sałatkach, możesz na przykład z pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem zielonym, serem feta, oliwkami, a także dressingiem, przygotowanym z oliwy z oliwek i cytryny. Świetnie komponował się będzie również w sałatce z jajkiem i dressingiem musztardowo-miodowym. Z jarmużu można wyczarować również chrupiące i zdrowe chipsy, które idealnie sprawdzą się jako przekąska do wieczornego seansu filmowego.
Czy jarmuż może być elementem zdrowego śniadania? Oczywiście, dorzuć go do omletu, szakszuki lub jajecznicy. Świetnie sprawdzi się również jako baza zielonego koktajlu. Wystarczy połączyć go z bananem, masłem orzechowym i napojem roślinnym, zdrowa przekąska gotowa.
Sprawdź, jakie przepisy z jarmużem w roli głównej stworzyli nasi użytkownicy.
1. Koktajl kokosowy jarmuż
Zobacz przepisKoktajl kokosowy jarmuż / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Tarta z dynią i jarmużem
Zobacz przepisTarta z dynią i jarmużem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Kotlety z jarmużem i serem feta
Zobacz przepisKotlety z jarmużem i serem feta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kuskus ze szparagami, jarmużem, migdałami i żurawiną
Zobacz przepisKuskus ze szparagami, jarmużem, migdałami i żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kotlety mielone z cukinią i jarmużem
Zobacz przepisKotlety mielone z cukinią i jarmużem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Smoothie jarmuż-kiwi-jabłko
Zobacz przepisSmoothie jarmuż-kiwi-jabłko / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Słoik do pracy: jarmuż ze "spleśniałą" gruszką i orzechami
Zobacz przepisSłoik do pracy: jarmuż ze "spleśniałą" gruszką i orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Ziemniaki z jarmużem
Zobacz przepisZiemniaki z jarmużem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Filet z kurczaka faszerowany jarmużem
Zobacz przepisFilet z kurczaka faszerowany jarmużem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Surówka z jarmużu i jabłka
Zobacz przepisSurówka z jarmużu i jabłka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Placuszki z cukinii i jarmużu
Zobacz przepisPlacuszki z cukinii i jarmużu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak pozbyć się goryczki z jarmużu?
Nieodpowiednio przygotowany jarmuż może być gorzki i twardy, aby temu zapobiec, wystarczy zastosować prosty trik. Na początku warto usunąć z niego twarde części oraz tzw. żyłki, a następnie dokładnie go umyj i wygnieść, dokładnie "masując" liście. Warto również posolić liście jarmużu, dzięki czemu także zniwelujesz goryczkę oraz zmiękczysz liście.
Źródło: medonet.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Prosta dieta rozgrzewająca organizm. Stosuj przy problemach z tarczycą, metabolizmem i krążeniem »
Sadzimy czosnek, ale nie każdy się do tego nadaje. Rozwiąż zagadkę i znajdź podmienioną główkę »
Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »