Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone z cukinią i jarmużem

Kotlety mielone z cukinią i jarmużem

Autor:

Przepisów i artykułów: 531 Ocena: 4994

Dodano:

Odsłon: 309

Kotlety z dodatkiem cukinii są bardziej wilgotne i pyszne w smaku. To świetny sposób na przemycenie odrobiny warzyw w typowo mięsnym daniu.

Składniki

  • Mięso mielone wieprzowe - 400g
  • Cukinia - 300g
  • Jarmuż - 10 liści
  • Jajko - 1szt
  • Bułka tarta - 4 łyżki + do obtoczenia
  • Curry mielone - 1 łyżeczka
  • Pieprz, sól
  • Olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlety mielone z cukinią i jarmużem

Przygotowanie

  1. Jarmuż myjemy, wycinamy twarde włókno w każdego liścia. Kroimy na cienkie paseczki.

    Cukinię obieramy, jeśli trzeba wycinamy środek. Ścinamy na tarce na grube wiórki. Posypujemy szczyptą soli i zostawiamy na kilka minut, aby wyciekła z niej woda. Mocno odciskamy.

    Mieszamy mięso mielone, jarmuż, odciśniętą cukinię, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Zagniatamy przez kilka minut. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na oleju, aż kotlety będą mocno przyrumienione. Podajemy z ryżem lub ziemniakami i warzywami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń