Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka z jarmużu i jabłka

Surówka z jarmużu i jabłka

Autor:

Przepisów i artykułów: 710 Ocena: 13664

Dodano:

Odsłon: 277

Jarmuż doskonale smakuje na surowo i dobrze komponuje się z jabłkiem. A jego orzechowy posmak najlepiej uzupełnia słodki sos klonowy.

Składniki

  • jarmuż 6-7 liści
  • 1 jabłko
  • płatki migdałowe 3-4 łyżki
  • Sos : syrop klonowy 5 łyżeczek
  • musztarda francuska 2-2,5 łyżeczki
  • sok z cytryny 2 łyżeczki
  • oliwa 2-3 łyżeczki
  • szczypta soli
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Surówka z jarmużu i jabłka

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanej patelni uprażyć płatki migdałowe.
    Sos.
    W małym słoiczku wymieszać wszystkie składniki, odstawić do lodówki.
    Jarmuż umyć, osuszyć, wykroić grube łodygi a liście pokroić na małe kawałki.
    Jabłko obrać , pokroić w drobną kostkę, dodać do jarmużu.
    Surówkę polać sosem, wymieszać.
    Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń