Do góry

Sałatki Przepis na:

Kuskus ze szparagami, jarmużem, migdałami i żurawiną

Kuskus ze szparagami, jarmużem, migdałami i żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 488 Ocena: 4648

Dodano:

Odsłon: 993

Samodzielne danie, dodatek do mięsa lub sałatka do pracy. Ten kuskus jest pyszny i na ciepło i na zimno.

Składniki

  • Kuskus - 160g
  • Szparagi zielone - 250g
  • Jarmuż - 6-7 dużych liści
  • Suszone pomidory z oleju - 4 plastry
  • Żurawina suszona - 1 łyżka
  • Migdały płatki - 3 łyżki
  • Olej - 2 łyżki
  • Pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kuskus ze szparagami, jarmużem, migdałami i żurawiną

Przygotowanie

  1. Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok 2cm nad linię ziaren) i przykrywamy. Zostawiamy na ok 5 minut. Po tym czasie mieszamy widelcem i sprawdzamy, czy kasza jest już miękka.

    Szparagi kroimy na kawałki, główki odkładamy osobno. Do wrzącej wody wkładamy kawałki bez główek i gotujemy na małym ogniu 7 minut. Dodajemy główki i gotujemy jeszcze 2 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

    Jarmuż kroimy w kostkę i sparzamy. Suszone pomidory kroimy w kostkę. Żurawinę można na chwilę zalać odrobiną ciepłej wody, aby zmiękła.

    Mieszamy kuskus, szparagi, jarmuż, żurawinę pomidory i migdał (trochę zostawiamy do dekoracji). Dodajemy olej i pieprz. Przed podaniem posypujemy płatkami migdałowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń