Ziemniaki - które informacje na ich temat są prawdziwe?

Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Wiele z informacji krążących na ich temat jest nieprawdziwych. Poznajmy fakty i mity związane z tymi warzywami!

Fot.123RF/Picsel

Fakt: Ziemniaki obniżają ciśnienie

Całkiem niedawno naukowcy natrafili w ziemniakach na substancję o nazwie kukoamina. Do tej pory myślano, że ten obniżający ciśnienie tętnicze związek chemiczny jest obecny tylko w kolcowoju chińskim, wykorzystywanym często w tradycyjnej chińskiej medycynie. Okazało się jednak, że i nasze pospolite ziemniaki zawierają tę substancję, co było sporą niespodzianką dla badaczy. Jeszcze tylko nie wiadomo, jaka ilość ziemniaków będzie wystarczająca, by przynieść efekty.

Mit: Ziemniaki są tuczące

Ziemniaki w dużej części składają się z wody. Ponadto, zawierają węglowodany złożone, które w odróżnieniu od węglowodanów prostych (zawartych w cukrze, owocach, słodyczach), pozwalają czuć sytość na dłużej. Skórka zawiera sporo błonnika, reguluje on działanie układu pokarmowego i zmniejsza wchłanianie tłuszczów, dlatego warto przyrządzać je w całości.

Młode ziemniaki zawierają mniej kalorii niż te dostępne przez cały rok.

Indeks glikemiczny ziemniaków gotowanych i serwowanych w postaci gorącego purée jest rzeczywiście wysoki (może wynosić nawet 95, czysta glukoza ma 100). Jednak ziemniaki ugotowane wcześniej i podawane na zimno, w całości mają już średni IG (około 50-60). Oznacza to, że poziom glukozy we krwi po ich zjedzeniu rośnie, ale już nie tak gwałtownie, jak w przypadku czystej glukozy, i równie powoli spada. Dlatego po ziemniakach jesteśmy dłużej najedzeni.

Co ciekawe, spożywanie ziemniaków (gotowanych lub pieczonych, bez dodatkowego tłuszczu lub z odrobiną oliwy) poprawia profil lipidowy krwi.

Reklama

Fakt: Ziemniaki mogą źle wpłynąć na zdrowie i wagę

Problem z tuczącymi właściwościami ziemniaków zaczyna się, kiedy je przyrządzamy. Te warzywa w formie purée z masłem czy w postaci frytek, rzeczywiście stają się prawdziwymi bombami kalorycznymi.

Ziemniaki to też pewne zagrożenie dla zróżnicowanej diety - większości z nas, tak smakują i tak łatwo je przyrządzić, że… nie jemy innych warzyw. A te inne warzywa, szczególnie zielone, czerwone i pomarańczowe, są nam niezbędne. Jedząc same ziemniaki, pozbawiamy się różnorodności w diecie. Jak zawsze, ważny jest rozsądek i umiar. Jedzenie tylko jednego rodzaju pożywienia nie odbije się pozytywnie na zdrowiu.

Mit: Ziemniaki są niezdrowe

W ziemniakach, oprócz dużej ilości wody, są także witaminy i składniki odżywcze. Są dobrym źródłem witaminy C: w średnim ziemniaku, ok. 150-gramowym, jest 27 mg tej witaminy, połowa dziennego zapotrzebowania. Dawniej te warzywa były jedzone przez marynarzy, by zapobiegać szkorbutowi.

W ziemniakach kryją się również witaminy z grupy B, kwas foliowy, a także minerały: potas, magnez i żelazo. Wszystkie te składniki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Fakt: Ziemniaki korzystnie wpływają na układ nerwowy i krwionośny.

Witaminy z grupy B chronią ściany żył i tętnic, biorą udział w przesyłaniu impulsów nerwowych i są niezbędne do produkcji serotoniny, tzw. „hormonu szczęścia” oraz melatoniny, odpowiedzialnej za zdrowy sen. Tak jak wszystkie rośliny, zawierają także substancje antyoksydacyjne – karotenoidy i flawonoidy. Mogą więc być bronią w walce z wolnymi rodnikami, niszczącymi komórki.

 

Jak najlepiej przyrządzić ziemniaki? Sprawdź przepisy naszych użytkowników. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Biszkopt prostokątny z 8 jaj

Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...

Odsłon: 4773

60 min
11
30 min
5
Dania główne Naleśniki z mięsem mielonym

Naleśniki z mięsem mielonym, papryką i pomidorem" to kuszące danie, które łąc...

Odsłon: 7355

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1