Ewa_Gotuje

Złoty owoc na problemy z jelitami i wysokim ciśnieniem. Dlaczego powinniśmy jeść mango?

Soczyste, słodkie mango to owoc, który w mig potrafi przenieść nas w egzotyczne klimaty. Nie tylko zachwyca smakiem, ale i ma korzystny wpływ na organizm. Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne ma mango, kto powinien włączyć je do swojej diety oraz jakie są przeciwskazania do spożywania tego owocu.

Dlaczego warto jeść mango? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co to jest mango? To egzotyczny owoc należący do rodziny pestkowców, z powodzeniem uprawiany jest w wielu tropikalnych krajach, największe uprawy znajdują się w Chinach i Indiach – skąd też pochodzi mango. Do Europy przywieźli je w XVI wieku Portugalczycy. Co ciekawe, mango jest narodowym owocem Indii, Pakistanu,  Bangladeszu i Filipin.

Drzewo mangowca potrafi osiągnąć do 30 metrów wysokości. Dojrzałe owoce mają intensywnie żółty, czasem pomarańczowy kolor, okrywa je woskowana skórka, miąższ jest lekko włóknisty, słodki i soczysty. Mango jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. W poniższym artykule podpowiemy ci, jakie ma właściwości zdrowotne oraz jak zastosować je w kuchni.

Sprawdź także: Egzotyczne jagody na wysoki cukier i zły cholesterol. Obowiązkowy punkt w menu dla tych, którzy pracują przy komputerze

Mango – wartości odżywcze

Jakie wartości odżywcze ma mango? Owoc ten jest źródłem witamin A, C, E, K, oraz tych z grupy B, a także substancji mineralnych, magnezu, żelaza, potasu i miedzi. Mango jest również źródłem błonnika pokarmowego. Owoce mango zawierają również luteinę i zeaksantynę, które odpowiadają za zdrowie oczu i chronią je przed chorobami.

Mango to owoc, który może znaleźć się w diecie osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy, ma niski indeks glikemiczny, 100 g znajdziesz jedynie ok. 60 kcal.

Jakie właściwości zdrowotne ma mango?                

Mango działa korzystnie na zdrowie, wspiera działanie układu immunologicznego, może być pomocne przy leczeniu przeziębienia, ponieważ pomaga zwalczać chrypkę i ból gardła. Owoce te są również korzystne dla pracy układu pokarmowego, zawierają błonnik, dlatego świetnie wspierają trawienie, w tym pracę jelit, a także sprawiają, że po ich zjedzeniu, długo będziesz czuć się syty.

Owoce te mają właściwości antyoksydacyjne, pomagają zwalczać wolne rodniki, a także opóźniają procesy starzenia. Co więcej, przypisuje im się działanie przeciwnowotworowe, regularne spożywanie mango pomaga a chronić organizm przed rakiem piersi, okrężnicy czy białaczką.  

Warto wspomnieć, że mango chociaż słodkie, jedzone w rozsądnych ilościach, jest owocem bezpiecznym dla osób na diecie cukrzycowej oraz tym borykającym się z insulinoopornością. Mango zawiera także sporo potasu, który odpowiada za regulację gospodarki wodno-elektrolitowej, wpływa na pracę serca oraz utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Dzięki zawartości żelaza, polecany jest osobom chorującym na anemię. Co więcej, zawarta w mango witamina B6, wpływa korzystnie na układ nerwowy oraz sercowo-naczyniowy. Ponadto przyczynia się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu we krwi.

Mango – przeciwwskazania

Czy wszyscy mogą jeść mango? Niestety nie, w szczególności tyczy się to osób, u których występują alergie pokarmowe. Po zjedzeniu mango mogą pojawić się objawy takie jak: wysypka, opuchnięcie gardła i języka, a nawet trudnościami w oddychaniu. Mango nie jest także polecane osobom, które borykają się z kamicą szczawianowo-wapniową.

Jak obrać mango?

Obieranie mango wcale nie musi być trudne, istnieje kilka prostych sposobów, aby dobrać się do soczystego miąższu. Kiedy jest dojrzałe, możesz rozkroić je wzdłuż pestki, a następnie naciąć nożem „w kratkę”, a następnie wcisnąć skórkę tak, by „wywinąć ją na lewą stronę”. Wówczas uzyskasz idealne kostki mango, które możesz wygryźć lu wykroić. Można również obrać je tak jak jabłko, a jeśli jest dostatecznie miękkie możesz przekroić je na pół i wyjeść łyżeczką.

Jeżeli w swojej kuchni lubisz stosować triki wprost z internetu, koniecznie wypróbuj ten z monetą oraz wykałaczką. Wystarczy, że natrzeć skórkę owocu monetą, a następnie zrobisz linię wzdłuż całego owocu. Na sam koniec wystarczy wsunąć wykałaczkę pod skórkę i podważyć ją tak, by dała się ściągnąć w całości. 

Zobacz: Jak obierać mango z pomocą wykałaczki i monety? 

@nathallae Prosty lifehack na obieranie mango!:)) mój ulubiony owoc 🥳 #lifehack #dc #mango #cookinghacks ♬ Wasting the Day - Trees and Lucy

Mango – zastosowanie w kuchni

Jak wykorzystać mango w kuchni? Jest wiele ciekawych przepisów, w których możesz przemycić ten owoc. Oczywiście doskonale sprawdzi się w różnego rodzaju deserach, sorbetach, ciastach, czy popularnych azjatyckich przysmakach, takich jak Mango Sticky Rise czy Mango Lassi. Warto również wypróbować je w wytrawnych przepisach, doskonale będzie komponować się w sałatkach, np. z dodatkiem sera pleśniowego, czy w potrawce z kurczaka po azjatycku. Mango może również stać się bazą do koktajli, smoothie czy soku.

Sprawdź, jakie przepisy z dodatkiem mango przygotowali nasi użytkownicy.

 

1. Tiramisu z mango

 Tiramisu z mango Zobacz przepis

Tiramisu z mango / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Mango lassi

 Mango lassi Zobacz przepis

Mango lassi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sernik z mango

 Sernik z mango Zobacz przepis

Sernik z mango / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kurczak z mango

 Kurczak z mango Zobacz przepis

Kurczak z mango / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Deser z mango

 Deser z mango Zobacz przepis

Deser z mango / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Babka mango

 Babka mango Zobacz przepis

Babka mango / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sernik mango z jogurtów

 Sernik mango z jogurtów Zobacz przepis

Sernik mango z jogurtów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Porzeczkowa pianka z mango

 Porzeczkowa pianka z mango Zobacz przepis

Porzeczkowa pianka z mango / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kokosowy ryż z mango

 Kokosowy ryż z mango Zobacz przepis

Kokosowy ryż z mango / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kaczka w sosie mango

 Kaczka w sosie mango Zobacz przepis

Kaczka w sosie mango / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Gulasz z batatów i mango

 Gulasz z batatów i mango Zobacz przepis

Gulasz z batatów i mango / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Indyk w sosie mango

 Indyk w sosie mango Zobacz przepis

Indyk w sosie mango / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Działa ochronnie na jelito grube i nie tylko. Wystarczy jeść trzy razy w tygodniu »

Osłania nerwy i chroni przed rakiem. Bóle głowy to objaw niedoboru »

Jak łatwo usunąć ścięgna z kurczaka? Przygotuj jedną rzecz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 49

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0