Złoty skarb na liściach i igłach drzew. Na co pomaga miód spadziowy i jak go stosować, by nie stracił wartości odżywczych?

Choć można go spotkać niemal w każdym sklepie, duża część Polaków rezygnuje z jego kupna przez wysoką cenę. Gdyby jednak dowiedzieli się, na co pomaga miód spadziowy, na pewno zmieniliby zdanie. Wzmacnia odporność, serce i uspokaja - to niejedyne zalety produktu. Poznaj rodzaje miodu spadziowego i jego zastosowanie w kuchni.

Ile kosztuje miód spadziowy? Cena zależy od jego rodzaju | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Miód nazywany jest naturalnym antybiotykiem, który warto stosować nawet profilaktycznie, aby wzmocnić odporność i dodać organizmowi energii. Dowiedz się, na co pomaga miód spadziowy, jak powstaje i jakie jest jego zastosowanie w kuchni. Dla cennych właściwości zdecydowanie warto wprowadzić go do codziennej diety. 

Sprawdź także: Niezawodna odżywka do pomidorów. Hamuje suchą zgniliznę wierzchołkową i podwaja plony

Jak powstaje spadź?

Na półkach sklepowych do wyboru masz miód nektarowy i spadziowy. Jak sugerują nazwy produktów, pierwszy z nich wytwarzany jest z zapylonego przez pszczoły nektaru kwiatowego, a drugi ze spadzi. Jak powstaje spadź i co to tak właściwie jest? 

Spadź to sok drzew (zarówno liściastych, jak i iglastych), który przetwarzają owady na nich przebywające (najczęściej mszyce, czerwce i miodówki). Po spożyciu jest przez nie wydalany w postaci płynu, który osiada na liściach i igłach drzew. Lepka i słodka ciecz przyciąga pszczoły, które następnie transportują ją do ulów. Spadź ulega tam fermentacji, w wyniku czego powstaje miód spadziowy.

Rodzaje miodu spadziowego

Występują dwa rodzaje miodu spadziowego, które zależą od samych typów spadzi, a dokładnie skąd ona pochodzi. Można wyróżnić:

  • miód spadziowy liściasty - zbierany zazwyczaj z lip, klonów i dębów. Cechuje się kwiatowym i delikatnym zapachem oraz złocistożółtym kolorem, 
  • miód spadziowy iglasty - pozyskiwany z sosen, jodeł, świerków i modrzewi. Ma łagodny, znacznie mniej słodki smak i dużo ciemniejszą barwę (często brązową). 

Miód spadziowy - wartości odżywcze

Wartości odżywcze miodu spadziowego są znacznie cenniejsze od tych zawartych w miodzie nektarowym. Jest on nawet nazywany „królewskim”, właśnie ze względu na składniki, które w sobie kryje. 100 gramów to ok. 340 kcal (czyli tyle, ile ma pączek).

W produkcie znajduje się m.in. dwukrotnie więcej białek, ale też dziewięć razy więcej minerałów niż w miodzie nektarowym. Regularne spożywanie miodu spadziowego dostarcza organizmowi potasu, wapnia, sodu, fosforu, magnezu i manganu. W jego składzie znajdują się też witaminy, w tym A, C, PP, K oraz te z grupy B.

Miód spadziowy może posiadać dwukrotnie więcej glukozy niż fruktozy. Ma to znaczenie dla zdrowia, ponieważ glukoza jest szybko przekształcana w energię i zaspokaja poczucie głodu, natomiast fruktoza - magazynowana w postaci tkanki tłuszczowej i zwiększająca apetyt.

Na co pomaga miód spadziowy?

W zależności od rodzaju miodu spadziowego będzie się on charakteryzował nieco odmiennymi cechami. Miód spadziowy liściasty przede wszystkim usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego oraz nerek. Ułatwia gojenie się ran, przyspiesza metabolizm, obniża ciśnienie i wzmacnia naczynia krwionośne. Zmniejsza także stres i działa wyciszająco.

Na co pomaga miód spadziowy iglasty? Zawiera gwajakol, czyli substancję, która wykazuje działanie przeciwzapalne i wykrztuśne. Pomaga przy uporczywym kaszlu i zalecany jest podczas chorób dróg oddechowych. Miód ten wzmacnia odporność, usuwa z organizmu szkodliwe substancje i również uspokaja. 

Dlaczego miód spadziowy jest drogi?

Niestety miód spadziowy należy do najdroższych w Polsce, głównie za sprawą tego, że spadź nie jest łatwo dostępna. Jej pozyskiwanie w niektórych regionach odbywa się raz na kilka lat. 

Ile kosztuje miód spadziowy? Za kilogram produktu zapłacisz nawet ok. 50-70 złotych, choć cena może się wahać w zależności od jego rodzaju. W sklepach sprzedawane są w słoikach o pojemności 220 g (ok. 15-25 złotych) lub właśnie kilograma.

Pamiętaj, żeby podczas zakupów przeczytać etykietę produktu i upewnić się, czy zapłacisz za naturalny miód spadziowy, a nie wyrób miodopodobny. 

Jak przechowywać miód spadziowy?

Wartości odżywcze miodu spadziowego są na tyle cenne, że na pewno nie chcesz ich utracić wskutek złego przetrzymywania zakupionego produktu. Intuicyjnie na pewno wiesz, jak przechowywać miód spadziowy. Najlepszy będzie oczywiście szklany słój.

Odpowiednie naczynie jednak nie wystarczy. Musisz je jeszcze postawić w chłodnym i nienasłonecznionym pomieszczeniu. Jeśli temperatura w kuchni czy spiżarni przekroczy 20 stopni Celsjusza, właściwości miodu spadziowego nieco się obniżą. Możesz przechowywać miód w lodówce, ale koniecznie w szczelnie zakręconym słoiku (niedomknięty przesiąknie innymi aromatami).

Miód spadziowy - zastosowanie

Zastosowanie miodu spadziowego w kuchni jest bardzo uniwersalne. Znacznie lepiej używać go do letnich i chłodnych produktów, np. jako dressing do sałatki albo słodki dodatek do deseru i owsianki.

Jeśli chcesz go wykorzystać jako słodzik do herbaty, pamiętaj, żeby najpierw nieco ją schłodzić - wówczas miód zachowa wszystkie najcenniejsze właściwości. Prozdrowotny napój przyda się szczególnie podczas przeziębienia lub lekkich infekcji dróg oddechowych. 

Wszyscy odchudzający się, chcący przyspieszyć metabolizm, wesprzeć organizm i dodać mu energii powinni przed śniadaniem sięgać po wodę z miodem spadziowym, z dodatkiem cytryny, kurkumy i imbiru. Do szklanki letniej wody dodaj łyżeczkę miodu, sok z cytryny, szczyptę przyprawy i kilka plastrów imbiru. Dla wzmocnienia efektu możesz najpierw przegotować wszystkie składniki (poza miodem) ze sobą i na końcu dodać do niezbyt gorącego naparu miód. 

Do łyżeczki miodu możesz dodać też odrobinę cukru trzcinowego, żeby stworzyć domowy peeling, który świetnie nawilży i odświeży spierzchnięte usta. 

Źródła: Smaker.pl, bodychief.pl, wcinaj-miod.pl, izielnik.pl, cosdlazdrowia.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Co zrobić, żeby ogórki miały dużo zawiązków. Obowiązkowe nawożenie ogórków w lipcu »

Całe lato należy do tego dania. Kania w panierce nie ma sobie równych »

8 sygnałów od ciała, że brakuje ci żelaza. Zmiany nawet w zachowaniu »

Ciasto krówka na biszkopcie. Wypróbuj ten znakomity przepis »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Kremówka

Dwa płaty ciasta francuskiego przełożone dwoma kremami: budyniowym i śmietank...

Odsłon: 734

60 min
3
Ciasta Ciasto Maruda

Dlaczego jest to ciasto maruda? Z pewnością niejednokrotnie można marudzić w...

Odsłon: 1504

60 min
2
Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 1276

15 min
20
Ciasta Sernik pistacjowy

Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...

Odsłon: 1153

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2