Ewa_Gotuje

Znaleźć ten gatunek borowika w Polsce, to jak trafić w lesie na skarb

Wytrawni grzybiarze mają swoje od lat sprawdzone miejsca, w których zawsze potrafią znaleźć grzyby. Czasem jednak niespodziewanie wśród leśnej ściółki i mchu może trafić się niecodzienny okaz, czyli borowik klinowtrzonowy. Ten gatunek występuje w Polsce niezwykle rzadko. Sprawdź, jak go rozpoznać, gdzie go szukać oraz czy borowik klinowtrzonowy jest jadalny.

Fot. Grzegorz "Spike" Rendchen

Spis treści:

Podczas grzybobrania należy oczywiście zachować szczególną uwagę, tak by w koszyku znalazły się jedynie jadalne okazy. Według wielu grzybiarzy borowik klinowtrzonowy może znaleźć miejsce na naszych talerzach, inni zdecydowanie odradzają jego spożywanie. Trudnością może być jedynie odnalezienie go w lesie, ponieważ jest to gatunek bardzo rzadki. Kiedy jednak uda ci się znaleźć borowika klinowtrzonowego, z pewnością bez trudu go rozpoznasz, ponieważ wykazuje bardzo ciekawe właściwości.

Sprawdź także: Wygląda jak gąbka, ma delikatny orzechowy smak. Kalafior leśny to grzyb dla cierpiących na cukrzycę

Borowik klinowtrzonowy – wygląd

Borowik klinowtrzonowy znany jest również pod nazwami sinoborowik klinowotrzonowy, borowik czerniejący, borowik wrażliwy oraz borowik omglony. Grzyb ten charakteryzuje się raczej niewielkim rozmiarem, jego kapelusz ma kolor kasztanowy lub rudo-brązowy, osiąga średnicę od czterech do 15 centymetrów. Pod spodem znajdują się żółte rurki, trzon grzyba od strony kapelusza jest żółtawy, niżej przechodzi w jasny brąz.

Borowika klinowtrzonowego można bardzo łatwo rozpoznać, ponieważ każde uszkodzenie powoduje, że zmienia on kolor na sino-szary lub niebiesko-granatowy. Wystarczy lekkie odgniecenie, by jego barwa ściemniała. Po chwili od uciśnięcia lub nacięcia jego powierzchni, grzyb będzie wyglądał, jakby był lekko odymiony. Miąższ grzyba jest żółty, jednak po przekrojeniu natychmiast ciemnieje. Niedawno odkryto, że sinoborowik gromadzi w sobie dużą ilość związków arsenu, dlatego zdania co do jego spożywania są podzielone. Wiele osób ceni go jednak za przyjemny, delikatny smak.

Borowik klinowtrzonowy – występowanie

Można spotkać pojedyncze okazy lub całe skupiska w lasach liściastych i iglastych. Borowik klinowtrzonowy rośnie w towarzystwie dębów, sosen i buków. Nie straszne mu są piaskowe, nieurodzajne gleby, występuje także na glebach gliniasto-lessowych. Rośnie od lipca do października.

Co zrobić z borowików?

Jeśli uda ci się nazbierać pełen kosz borowików, koniecznie musisz przyrządzić z nich pyszne dania w swojej kuchni. Grzyby te nadają się do suszenia, marynowania, gotowania i smażenia. Oto kilka smacznych propozycje na dania z borowikami w roli głównej.

Makaron z borowikami i dynią

Szukasz obiadu idealnego na jesień? Ten przepis, z pewnością przypadnie ci do gustu. Makaron z borowikami i dynią to danie, które można nazwać kwintesencją jesieni. Do jego przygotowania będziesz potrzebować: 150 g ulubionego makaronu, 150 g dyni, 150 g borowików, 80 g parmezanu, trzy łyżki oliwy z oliwek, dwa ząbki czosnku, garść natki pietruszki, tymianek, sól i pieprz.

Zacznij od umycia i pokrojenia dyni w kostkę, a grzybów w plasterki. Na patelnię wlej oliwę, podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, uważaj, żeby się nie spalił. Dodaj dynię i borowiki, podlej wodą – poczekaj, aż zmiękną. W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj tymianek i posiekaną pietruszkę, duś przez chwilę. Odcedź makaron, dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj. Wyłóż na talerz, udekoruj parmezanem i odrobiną natki pietruszki.

Zupa borowikowa

Aromatyczna zupa grzybowa sprawdzi się doskonale na rodzinny obiad. Jest prosta do zrobienia, a dodatkowo niezwykle smaczna. Będziesz potrzebować: 100 g suszonych borowików, trzy ziemniaki, marchew, pietruszkę, cebulę, pół pora, ząbek czosnku, jeden liść laurowy, trzy ziarna ziela angielskiego, łyżeczkę majeranku, sól, pieprz, 100 ml śmietany 18 proc., półtora litra bulionu drobiowego, masło.

Grzyby oczyść, namocz, pokrój w plasterki i podsmaż na łyżce masła wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem. Wlej bulion, dodaj pokrojone w kostkę warzywa i przyprawy – ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj przez około godzinę. Na koniec zahartuj śmietanę i wlej do zupy. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.

Sprawdź, jakie potrawy z borowików przyrządzili nasi użytkownicy.

1. Tarta z borowikami

 Tarta z borowikami Zobacz przepis

Tarta z borowikami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Grochówka z borowikami

 Grochówka z borowikami Zobacz przepis

Grochówka z borowikami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Borowiki w maśle

 Borowiki w maśle Zobacz przepis

Borowiki w maśle / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Risotto z suszonymi borowikami

 Risotto z suszonymi borowikami Zobacz przepis

Risotto z suszonymi borowikami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Schab duszony w borowikach

 Schab duszony w borowikach Zobacz przepis

Schab duszony w borowikach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Borowiki w zalewie miodowej

 Borowiki w zalewie miodowej Zobacz przepis

Borowiki w zalewie miodowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kremowe risotto z borowikami

 Kremowe risotto z borowikami Zobacz przepis

Kremowe risotto z borowikami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Roladki wieprzowe nadziewane borowikami

 Roladki wieprzowe nadziewane borowikami Zobacz przepis

Roladki wieprzowe nadziewane borowikami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Łazanki z kapustą i świeżymi leśnymi grzybami

 Łazanki z kapustą i świeżymi leśnymi grzybami Zobacz przepis

Łazanki z kapustą i świeżymi leśnymi grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Zupa grzybowa z kasztanami

 Zupa grzybowa z kasztanami Zobacz przepis

Zupa grzybowa z kasztanami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Niezwykły okaz wśród grzybów. Wszystko pokazała na TikToku »

Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Jej smak będzie do niczego »

Warto dodać nie tylko do herbaty. Usunie nadmiar wody, podkręci metabolizm »

Skóra banknotowa to objaw chorej wątroby. 5 charakterystycznych cech »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Salceson wieprzowy z golonki.

Z podanego poniżej surowca wykonałem 2 salcesony. Bardzo polecam zrobić taki...

Odsłon: 1259

>60 min
9
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 657

15 min
25

Przepis dnia

Ciasta Marcepanowo-makowy lodowiec

Witam po dłuższej przerwie. Sezon na truskawki więc u mnie moja wersja lodowc...

Odsłon: 833

30 min
42

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0