Ewa_Gotuje

Znudziły ci się kiełbaski z grilla? Wypróbuj te przepisy na aromatyczne burgery

Kiełbaski z grilla to polski klasyk, jednak nasz repertuar grillowanych dań zdecydowanie nie powinien się na nich zamykać. Do wyboru mamy równie pyszne, a jednak mniej typowe opcje jak kofty czy burgery. Te ostatnie możemy przygotować na milion sposobów, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie.

Fot. materiały prasowe

Burgery nie są zbyt częstym wyborem Polaków podczas sezonu grillowego, a zdecydowanie nie powinno tak być. Soczyste i odpowiednio przypieczone burgery z dodatkiem chrupiącej bułki oraz świeżych warzyw i podkreślających smak kompozycji sosów to doskonała opcja dla każdego. Poniższe przepisy świetnie sprawdzą się u poszukiwaczy nowych smaków.

Burger z… ananasem!

Ananas nie jest owocem, którego większość z nas spodziewałaby się w burgerze, a jednak potrafi stworzyć bardzo ciekawą całość. To przepis dla osób, które nie boją się słodkich nut w wytrawnych potrawach.

Składniki

  • burgery z ananasem OneDayMore - 2 szt.
  • bułki do burgerów - 2 szt.
  • ananas - 1 puszka
  • masło - 200 g
  • Awokado - 1 szt.
  • Majonez - 200 g
  • Miód - 10 g

Sok lub zakwas z buraków - 20 ml

  • pomidory - 200 g
  • zielony ogórek - 100 g
  • rukola - 50 g

Przygotowanie

Różowy majonez: mieszamy majonez z sokiem z buraka oraz miodem.

Grillujemy burgery oraz plastry ananasa po 2-4 minuty z obu stron, równocześnie grillujemy posmarowane masłem i przekrojone bułki na maśle i smarujemy je różowym majonezem. Na połówkach bułek układamy kolejno rukolę, burgera, ananasa, pomidora, awokado, zielonego ogórka. Przykrywamy drugą częścią bułki.

W amerykańskim stylu, czyli burger BBQ

Sos BBQ ma swoich zwolenników, jak i przeciwników, ale zamiast korzystać ze sklepowych gotowców, najlepiej spróbować przyrządzić go samodzielnie w domu. To opcja dla zwolenników dymnych smaków, która świetnie sprawdzi się podana z grubo krojonymi frytkami.

Składniki na burgera

  • burgery ze śliwką i wędzoną papryką OneDayMore - 2 szt.
  • bułki do burgerów - 2 szt.
  • masło - 200 g
  • roszponka - 2 garście
  • pomidor - 200 g
  • czerwona papryka - 1 szt.
  • prażona cebulka - 50 g

Składniki na sos BBQ:

  • biała cebula - 300 g
  • czosnek - 10 g (2 ząbki)
  • suszone śliwki - 50 g
  • czerwona papryka - 1 szt.
  • ketchup - 200 ml
  • wędzona papryka - 5 g
  • kakao - 2 g
  • cynamon - 1 g
  • miód - 10 g
  • sól - do smaku
  • mielony czarny pieprz - do smaku

Składniki na marynowaną czerwoną cebulkę

  • czerwona cebula - 200 g
  • ocet winny - 200 ml
  • cukier - 50 g
  • świeży rozmaryn - 1 gałązka
  • sól - szczypta

Przygotowanie

Sos BBQ: Białą cebulę, czosnek, suszone śliwki i czerwoną paprykę drobno siekamy i łączymy w miseczce. Dodajemy ketchup, wędzoną paprykę, kakao, cynamon, miód, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.

Marynowana czerwona cebula: Czerwoną cebulę kroimy w krążki, grillujemy na rozgrzanym ruszcie, a następnie zalewamy zalewą z octu, cukru i rozmarynu. Delikatnie doprawiamy solą. Odstawiamy.

Burgery: Na tym samym ruszcie grillujemy paprykę pokrojoną na mniejsze kawałki (ok. 5 minut z każdej strony), burgery OneDayMore (ok. 3 minut z każdej strony) i przekrojone na pół bułki posmarowane masłem (aż się zarumienią).

Podpieczone bułki smarujemy śliwkowym sosem BBQ. Na dolnych częściach bułek układamy kolejno: roszponkę, grillowane burgery OneDayMore, pomidora pokrojonego w plastry, grillowaną paprykę, porcję marynowanej czerwonej cebuli i porcję prażonej cebulki.

Górne części bułek posmarowane sosem układamy na wierzchu i lekko dociskamy.

Burgery z grilla świetnie sprawdzą się jako danie dla małych i dużych, które możemy zaaranżować na ogrodowym przyjęciu w formie DIY. Wystarczy tylko przygotować i wystawić różne składniki oraz sosy, aby każdy mógł skomponować swojego własnego, idealnie dopasowanego do gustu burgera.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z burakiem

Warzywa stanowią doskonały dodatek do naszych potraw. Podawane na różne sposo...

Odsłon: 124

30 min
1
15 min
3
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 879

15 min
16

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0