Zrób sobie 14-dniową kurację. Twoja odporność wzrośnie, a cholesterol spadnie

Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że zdrowie i odporność zaczyna się w kuchni. To jakie produkty lądują na naszych talerzach może uchronić cię przed przeziębieniem i grypą, które jesienią i zimą atakują ze zdwojoną siłą. Świetnie sprawdzi się tu 14-dniowa kuracja czosnkiem. Sprawdź, kto powinien ją stosować, jakie są przeciwwskazania oraz jakie właściwości ma czosnek.

Dlaczego warto zastosować 14-dniową kurację czosnkiem? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Sezon jesienny można uznać za oficjalnie otwarty, wraz z chłodnymi dniami pojawia się oczywiście pierwszy katar i kaszel. Warto z wyprzedzeniem zadbać o zdrowie, sięgając po naturalne sposoby wzmacniania odporności. Nie od dziś wiadomo, że czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma to niezwykłe warzywo i wypróbuj 14-dniowa kuracja czosnkiem. 

Sprawdź także: Nie wyrzucaj czosnku z kiszonych ogórków. Przygotuj zdrowotna tapenadę po polsku

Jakie właściwości ma czosnek?

Surowy czosnek to jeden z tych produktów, które w okresie jesienno-zimowym powinny znaleźć się w naszym codziennym menu. Ma działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i grzybobójcze, dzięki czemu rewelacyjnie radzi sobie z infekcjami. Pomaga także zwalczać gorączkę oraz wspiera organizm podczas infekcji górnych dróg oddechowych. W składzie czosnku znajduje się allicyna, która działa jak naturalny antybiotyk i tiosulfinaty, które działają przeciwalergicznie. Jest także źródłem witamin z grupy B, C, A i PP, a także minerałów, magnezu, potasu, wapnia, niklu kobaltu i chromu.

Spożywanie czosnku wspiera również układ sercowo-naczyniowy, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, działa przeciwmiażdżycowo, pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu. Regularne jedzenie tego warzywa to także sposób na zapobieganie udarom i zawałom. Polecany jest także dla osób chorujących na cukrzycę oraz borykających się z insulinoopornością, ponieważ pomaga regulować poziom cukru we krwi. Dodatkowo czosnek wspiera usuwanie toksyny z organizmu, ma także działanie antynowotworowe, ponieważ zawiera przeciwutleniacze. Co więcej, ma działanie stymulujące wydzielanie się żółci, dzięki czemu korzystnie wpływa na trawienie. 

14-dniowa kuracja czosnkiem – kto powinien ją stosować? 

Na czym polega 14-dniowa kuracja czosnkiem? Nie jest niczym skomplikowanym, musisz jedynie pamiętać, aby codziennie, dwie godziny po ostatnim spożytym posiłku, zjeść ząbek czosnku. Wystarczy drobno go posiekać lub przecisnąć przez praskę. Taka kuracja pomoże wesprzeć układ immunologiczny, a także zadba o prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi. 

Pomimo tego, że czosnek jest bardzo zdrowy, istnieją pewne przeciwwskazania do jego spożywania. Tyczy się to przede wszystkim osób, które borykają się z problemami z układem pokarmowym, takimi jak nadkwasota, refluks, choroba wrzodowa czy często bóle brzucha spowodowane zaburzeniami trawienia. Nie zaleca się go także osobom, które cierpią na choroby wątroby oraz mają niskie ciśnienie krwi. 

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, medonet.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Chleb keto od Ewy Wachowicz. Prosty w przygotowaniu i wyjątkowy w smaku »

Wspiera odporność, zapobiega starzeniu i obniża cholesterol. Warto mieć w domowej apteczce »

Śniadanie 50 plus. Na jakie potrawy stawiać po pięćdziesiątce? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Karkówka z grilla

Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.

Odsłon: 106

30 min
5
60 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0