Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Ogórki kiszone to jedne z najczęściej przygotowywanych fermentowanych warzyw, nie wszyscy wiedzą jednak o tym, że czosnek, który wkładamy do słoików można wykorzystać. Możesz zrobić z niego tapenadę. Czym jest ta obcobrzmiąca potrawa oraz jak wpływa na zdrowie, oraz do czego wykorzystać tapenadę z kiszonego czosnku?Tego dowiesz się z poniższego artykułu.

Tapenada, pyszna pasta do kanapek | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co to jest tapenada? To pochodząca z Francji, a dokładnie z Prowansji, wyrazista pasta przygotowywana najczęściej z oliwek, anchois i oliwy z oliwek. Składnikami, które również pasują do tapenady są kapary, bakłażan, bazylię, tymianek, cytrynę oraz czosnek. Można dodawać ją do pieczywa, pieczonych mięs lub sałatek. Dziś przedstawimy nieco zmodyfikowany przepis na "tapenadę po polsku", zaproponowany przez jedną z użytkowniczek Instagrama. 

Warto podkreślić również zalety jedzenia czosnku, doskonale wspiera odporność, ma właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i grzybobójcze, dzięki czemu pomaga organizmowi bronić się przed infekcjami. Dlatego warto stosować go w szczególności w okresie jesienno-zimowym. Co więcej, ma działanie regulujące poziom cholesterolu i cukru we krwi. Dlatego warto włączyć go do swojej diety. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić tapenadę z kiszonego czosnku oraz do czego wykorzystać tapenadę z kiszonego czosnku. 

Sprawdź także: Jak pozbyć się zapachu czosnku po jego zjedzeniu?

Jak zrobić tapenadę z kiszonego czosnku?

Przygotowanie tapenady z kiszonego czosnku jest banalnie proste. Dodatkowo ten przepis pomoże ci uniknąć marnowania żywności, ponieważ czosnek z kiszonych ogórków nie wyląduje w koszu, co z pewnością ucieszy każdą gospodynię. Będziesz potrzebować: kilku ząbków czosnku z ogórków kiszonych, garści natki pietruszki, łyżeczki soli oraz kilku łyżek oliwy z oliwek. 

Najlepiej wykorzystać cały czosnek, który pozostał nam w słoiku po ogórkach. Następnie przeciśnij go przez praskę, umieść w miseczce i wymieszaj z łyżeczką soli, aż się rozpuści. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Całość zalej kilkoma łyżkami oliwy, wszystko ponownie wymieszaj, tak aby powstała gęsta pasta. Całość przełóż do czystego, wyparzonego słoika i odstaw go do lodówki. Należy pamiętać, że pasta pod wpływem niskiej temperatury zgęstnieje. W tym przepisie nie warto sugerować się konkretną ilością składników, można eksperymentować, dodając je w zależności od tego co lubisz. Możesz także dodać do niej listki świeżej bazylii. 

Do czego wykorzystać tapenadę z kiszonego czosnku?

Tapenada z kiszonego czosnku genialnie smakować będzie w połączeniu z podpieczonym chlebem, bułką lub bagietką. Świetnie podbije smak mięsa, możesz nasmarować nią pieczonego kurczaka, wykorzystać jako marynatę do karkówki lub użyć jej jako smarowidło do roladek. Będzie pasować również do przeróżnych surówek lub sałatek, zwłaszcza tych w stylu śródziemnomorskim, na przykład z pomidorami, oliwkami, czy kaparami. Czosnkowa tapenada może być również świetnym zamiennikiem masła na kanapki. 

Źródło: instagram.com/ostatnie_podrygi_50plus/,  smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »

To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »

Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Biała Caryca

Biała Caryca to pyszne ciasto z kremem śmietankowym i dużą ilością chrupiącyc...

Odsłon: 80291

60 min
105
Sałatki Sałatka rach-ciach

Nasza sałatka rach-ciach to taka uproszczona wersja tradycyjnej polskiej sała...

Odsłon: 79

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Co na obiad na Boże Narodzenie? Popisowe dania na świąteczny obiad. Z wołowiny, schabu i indyka

Co na obiad na Boże Narodzenie sprawi, że twoi goście na pewno poproszą cię o dokładkę? Poznaj inspirujące przepisy na dania ze schabu, wołowiny i...

2
Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

2
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

1
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

10