Spis treści:
Co to jest tapenada? To pochodząca z Francji, a dokładnie z Prowansji, wyrazista pasta przygotowywana najczęściej z oliwek, anchois i oliwy z oliwek. Składnikami, które również pasują do tapenady są kapary, bakłażan, bazylię, tymianek, cytrynę oraz czosnek. Można dodawać ją do pieczywa, pieczonych mięs lub sałatek. Dziś przedstawimy nieco zmodyfikowany przepis na "tapenadę po polsku", zaproponowany przez jedną z użytkowniczek Instagrama.
Warto podkreślić również zalety jedzenia czosnku, doskonale wspiera odporność, ma właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i grzybobójcze, dzięki czemu pomaga organizmowi bronić się przed infekcjami. Dlatego warto stosować go w szczególności w okresie jesienno-zimowym. Co więcej, ma działanie regulujące poziom cholesterolu i cukru we krwi. Dlatego warto włączyć go do swojej diety. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić tapenadę z kiszonego czosnku oraz do czego wykorzystać tapenadę z kiszonego czosnku.
Sprawdź także: Jak pozbyć się zapachu czosnku po jego zjedzeniu?
Jak zrobić tapenadę z kiszonego czosnku?
Przygotowanie tapenady z kiszonego czosnku jest banalnie proste. Dodatkowo ten przepis pomoże ci uniknąć marnowania żywności, ponieważ czosnek z kiszonych ogórków nie wyląduje w koszu, co z pewnością ucieszy każdą gospodynię. Będziesz potrzebować: kilku ząbków czosnku z ogórków kiszonych, garści natki pietruszki, łyżeczki soli oraz kilku łyżek oliwy z oliwek.
Najlepiej wykorzystać cały czosnek, który pozostał nam w słoiku po ogórkach. Następnie przeciśnij go przez praskę, umieść w miseczce i wymieszaj z łyżeczką soli, aż się rozpuści. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Całość zalej kilkoma łyżkami oliwy, wszystko ponownie wymieszaj, tak aby powstała gęsta pasta. Całość przełóż do czystego, wyparzonego słoika i odstaw go do lodówki. Należy pamiętać, że pasta pod wpływem niskiej temperatury zgęstnieje. W tym przepisie nie warto sugerować się konkretną ilością składników, można eksperymentować, dodając je w zależności od tego co lubisz. Możesz także dodać do niej listki świeżej bazylii.
Do czego wykorzystać tapenadę z kiszonego czosnku?
Tapenada z kiszonego czosnku genialnie smakować będzie w połączeniu z podpieczonym chlebem, bułką lub bagietką. Świetnie podbije smak mięsa, możesz nasmarować nią pieczonego kurczaka, wykorzystać jako marynatę do karkówki lub użyć jej jako smarowidło do roladek. Będzie pasować również do przeróżnych surówek lub sałatek, zwłaszcza tych w stylu śródziemnomorskim, na przykład z pomidorami, oliwkami, czy kaparami. Czosnkowa tapenada może być również świetnym zamiennikiem masła na kanapki.
Źródło: instagram.com/ostatnie_podrygi_50plus/, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »
To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »
Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem