Ewa_Gotuje

Zupa wiśniowa z polentą

Choć nazwa może brzmieć zagadkowo, danie jest proste w przygotowaniu i sycące, a składniki z pewnością masz już w swojej kuchni. Wiśniowa zupa podawana na zimno w letnie dni to nie tylko ciekawa alternatywa dla klasycznych propozycji obiadowych, ale również bardzo kusząca nowość dla wszystkich małych odkrywców ciekawych smaków.

Fot. materiały prasowe

Składniki (4 porcje) :

· 1 kg wiśni

· 1 litr wody Mama i ja

· 250 ml śmietany do zupy

· 3 łyżki cukru/ksylitolu/erytrolu (lub ilość według uznania)

· 1 łyżeczka cynamonu

· 1/2 łyżeczki soli

· 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo na polentę

· 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

· 1,5 szklanki wody Mama i Ja

· szczypta soli

Wykonanie :

1. Wiśnie wydryluj, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj 10 minut.

2. Dopraw solą, słodzikiem, cynamonem i zagotuj, a potem zmiksuj, aby rozdrobnić owoce.

3. Dodaj śmietanę, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

4. Przelej wodę do garnka z grubym, nieprzywierającym dnem, a następnie zagotuj.

5. Dodaj sól oraz mąkę, cały czas energicznie mieszając.

6. Gotuj 3-4 minuty, stale mieszając (np. trzepaczką).

7. Niewielką foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej gorącą polentę. Odstaw do przestudzenia.

8. Chłodną polentę wyjmij z formy, pokrój w kostkę.

9. Zimną zupę podawaj z kostkami polenty.

 

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 99

30 min
3
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29822

60 min
66
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 204

30 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0