Grill - temat specjalny

Jesień w kuchni

Jesień to wyjątkowo piękna pora roku, która zachwyca złocistymi promieniami słońca, odbijanymi przez zażółcone liście w parku, letnim, choć już orzeźwiającym wiatrem, kasztanami i obietnicą długich spacerów.

Fot. 123RF/Picsel

Są jednak i takie jesienne dni, w których marzymy o jak najszybszym powrocie do domu. I mimo że najchętniej ucieklibyśmy pod koc - to przyznajmy, że najcieplej, najmilej i najbezpieczniej jest w kuchni, gdy w garnkach gwarno, a cały dom wypełnia aromat jesiennych dań.


Jesień to doskonały czas na gotowanie. Drzewa w sadach uginają się od jabłek, na straganach moc owoców i warzyw - te różnokolorowe dary, którymi lato się z nami żegna, osłodzą przykry czas, gdy ciepłe dni się kończą, a nas dopada chandra. Przyrządzenie czegoś pysznego doskonale poprawia humor, zwłaszcza jeśli gotujemy z bliską naszemu sercu osobą.


Nadchodzące dni to czas zup. Każdy z nas ma swoje ulubione, z którymi często wiążą się ciepłe wspomnienia dzieciństwa. Bo kto nie ma babci czy mamy której specjalnością są pomidorowa, ogórkowa czy krupnik? Z tym ideałem ciężko się ścigać, nieważne ile serca włożymy w zupę - nigdy nie będzie taka jak domowa. Warto jednak próbować, tak samo jak warto gotować po swojemu. Proponujemy minestrone - mimo że ma włoski rodowód, to będzie swojska, bo z naszych warzyw.


Jej skład zależy tylko od naszej fantazji - zasada przygotowania zaś jest prosta. Warzywa kroimy w drobne kawałki i gotujemy, aż wytrąci się wywar, a one same zmiękną. Wrzućmy do garnka razem z ziemniakami, różyczki kalafiora, brokułu, kolorowe papryki, a także marchew, małe cebulki i ćwiartki pomidorów. Całość możemy doprawić chili, zaprawić śmietaną i podać z grzankami oraz, jeśli już bardzo chcemy, żeby było jak we Włoszech, z parmezanem. Plus kropla oliwy z oliwek i nieco octu balsamicznego. Mama byłaby z nas dumna!

Wszystko, co trzeba wiedzieć o zupie. Kliknij!


Dni zup, ale i kompotów - bo przecież nie da się tych wszystkich malin, gruszek, jabłek, winogron i śliwek przejeść. A garnek pełen owoców, postawimy na kuchence potrafi zadziałać cuda. Aromat gotującego się kompotu wyciągnie nas spod najcieplejszego koca. Bo przecież trzeba spróbować, dosłodzić, przykręcić gaz, spróbować jeszcze raz - nie ma tu miejsca na chandrę!


Jakiś pomysł na kompot? Połączmy słodycz malin z kwaskowym smakiem jabłek, krojonych w ćwiartki oraz kilkoma kawałkami delikatnych gruszek. Czaru niech dopełni garść czerwonych winogron. Dosładzamy cukrem lub miodem i gotujemy, aż po prostu będzie gotowe.

Więcej pomysłów na kompot? Kliknij!

 

A na obiad... Obiad powinien być kolorowy, tak jak kolorowa jest jesień. Na naszych talerzach nie powinno zabraknąć ziemniaków - ziemniaki muszą być oprószone koperkiem i polane masłem. Takie po prostu są najlepsze.

 

Do ziemniaków podajemy warzywa - możemy sięgnąć po papryki i cukinie oraz przygotować leczo. Możemy także paprykę z cukinią zgrillować. Cukinię możemy usmażyć w panierce. Ziemniaki, paprykę, cukinię oraz na przykład pomidory możemy zamienić w jesienną zapiekankę, oproszoną suto tartym serem. Dostępne warzywa możemy także przerobić na delikatne ratatouille, czyli udusić na maśle lub oliwie z oliwek. Warto też sięgnąć po dynie. Możliwości jest mnóstwo - pamiętajmy tylko żeby było kolorowo.

Jak zrobić ratatouille? Kliknij!


W jesiennej kuchni nie powinno też zabraknąć gęstych, aromatycznych i śmietanowych sosów grzybowych. Czy to kurki, czy maślaki, czy prawdziwki - jesienne grzyby powinny się znaleźć na naszych talerzach. Kurki doskonale pasują także do jesiennej jajecznicy - z obowiązkową porcją szczypiorku. Nie zapominajmy także o rydzach, smażone na maśle mogą być i dodatkiem obiadowym, i kolacją, i przekąską.

Wszystko o grzybach. Kliknij!

 

No i deser! Irena Kwiatkowska, w jednym z odcinków 40-latka przekonywała, że na stres, zły humor, chandrę, a także ciche dni - najlepszy jest placek ze śliwkami. Bo gdy aromat pieczonego placka ze śliwkami wypełniał cały dom - wszystko wracało na swoje miejsce.

Niezawodny przepis na placek śliwkowy. Kliknij!


Tajemniczy owoc, z którym do końca nikt nie wie co zrobić... Zobacz pomysły na dania z pigwy. Kliknij!

 

Ile dań z kalafiora potrafisz zrobić? Poznaj nowe pomysły. Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
9
Desery Domowe snickersy bez cukru

Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...

Odsłon: 221

30 min
4
Ciasta Sernik zebra

Sernik to ulubione ciasto wielu osób , przygotowuje się go na różne sposoby,...

Odsłon: 56

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2