Ewa_Gotuje

Rozstrzygnięcie konkursu: Najlepsze tradycje kulinarne Twojego regionu

My już wiemy jakie tradycje kulinarne panują w Małopolsce, województwie łódzkim, na Śląsku, w Wielkopolsce, czy w Łowiczu. Zobaczcie, o jakich potrawach wspomnieli laureaci.

Wedłuh Pani Anety J. najlepszą potrawą w małopolsce są podpłomyki

"Kuchnia małopolska jest to tradycyjna kuchnia chłopska. Główną rolę odgrywały w niej produkty pochodzenia roślinnego, płody rolne, mięso zaś występowało w kuchni małopolskiej niezwykle rzadko. Bardzo ważną rolę w pożywieniu chłopskim odgrywał chleb, będący symbolem dostatku i sytości. Pamiętam, że Babcia raz w tygodniu wypiekała chleb z piecu chlebowym. Używała zazwyczaj mąki żytniej, czasem pszennej, czasem też do ciasta dodawała ugotowane ziemniaki. Ciasto wyrabiała w drewnianej misie i pozostawiała do wyrośnięcia na piecu, przykryte lnianą narzutką. Jednak dla mnie i mojego rodzeństwa najważniejsze było, by Babcia wydzieliła nam trochę ciasta na podpłomyki - cienkie placki z ciasta chlebowego. Posypywała je cukrem, makiem lub orzechami. Były pyszne, wypiekane w piecu chlebowym (dzięki temu miały niepowtarzalny, niezwykły smak i aromat), z chrupiącą skórką. Zjadaliśmy je jeszcze ciepłe, posmarowane masłem, miodem i popijaliśmy je mlekiem lub kakao.
Placki te nadal przygotowuje się według starych receptur i wypieka w tradycyjnych piecach chlebowych. Można ich spróbować podczas różnych festiwali organizowanych w Małopolsce. Zaś podpłomyki z cebulką wpisane są na listę małopolskich produktów tradycyjnych. Ale nie ma to jak słodka wersja podpłomyka Babci :)"

Zobacz zwycięski przepis Pani Agnieszki L. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 915

15 min
17
Wędliny Salceson wieprzowy z golonki.

Z podanego poniżej surowca wykonałem 2 salcesony. Bardzo polecam zrobić taki...

Odsłon: 1262

>60 min
9

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0