Rozstrzygnięcie konkursu: Najlepsze tradycje kulinarne Twojego regionu

My już wiemy jakie tradycje kulinarne panują w Małopolsce, województwie łódzkim, na Śląsku, w Wielkopolsce, czy w Łowiczu. Zobaczcie, o jakich potrawach wspomnieli laureaci.

Bardzo dziękujemy za to, że podzieliliście się z nami kulinarnymi tradycjami z Waszych regionów. Nie spodziewaliśmy się, tak wielu przepisów i anegdotek.  Spośród wszystkich nadesłanych zgłoszeń musieliśmy wybrać, te do autorów których powędrują książki.

Miło nam przedstawić laureatów konkursu.

Pani Karina W.

"Przedbórz to małe miasto w województwie łódzkim położone na malowniczej Wyżynie Przedborskiej nad rzeką Pilicą. Do II wojny światowej, podobnie jak w wielu innych miastach w centrum i na wschodzie kraju, zdecydowaną większość jego mieszkańców stanowili Żydzi. Przez wiele lat dwa narody - Polacy i Żydzi, których dzieliła religia i ciągła rywalizacja ekonomiczna, wspólnie żyli obok siebie a ich kultura i zwyczaje przenikały się.

Zauważalne jest to szczególnie w przygotowywaniu najpopularniejszej i tradycyjnej potrawy na tym terenie - kugla, przygotowywanego z okazji różnych świąt, uroczystości a w niektórych domach celebrując cotygodniowo niedzielę spędzoną w rodzinnym gronie. W kuchni żydowskiej nazywana jest kuglem, na Kurpiach zwana jest rejbakiem, natomiast mieszkańcy pozostałej części Polski znają jej odmiany pod nazwą babka ziemniaczana. W Przedborzu nazywa się ją kugel lub kugiel przedborski.

Robi się go najczęściej w sobotę z tartych kartofli, kawałków tłustego mięsa wieprzowego (Żydzi zastępują je kawałkami gęsiny), jaj, utartej bułki, przypieczonej cebuli, pieprzu i soli. To wszystko wymieszane wlewa się do garnka, nakrywa, umieszcza w piecu chlebowym bądź piecyku kuchennym i zapieka w około 200 stopniach. Wierzch potrawy jest mocno spieczony i chrupiący, dlatego kugiel można kroić i podawać w plastrach. W niedzielę rano zostaje lekko podgrzewany i znakomicie nadaje sie na śniadanie, na obiad i na kolację."

Zobacz zwycięski przepis Pana Pawła D. Kliknij!

1 2 3 4 5
. . .
z
11

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 71

30 min
3
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 29

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

0
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3