Grill - temat specjalny

Rozstrzygnięcie konkursu: Wygraj książkę „Święta bez pszenicy”

Znamy nazwiska osób, do których powędrują wspaniałe książki Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej "Święta bez pszenicy".

Nie wszyscy w święta mogą cieszyć się wspaniałym smakiem tradycyjnych uszek i pierogów. Niektórzy są zmuszeni z nich zrezygnować z powodu nietolerancji glutenu. Na szczęście jest książka "Święta bez pszenicy", która powędruje do czterech osób zmagających się z tą alergią. Zwycięzcami w naszym konkursie zostali:

Pani Agnieszka:

"Tradycją w naszej rodzinie jest przygotowywanie barszczu wigilijnego na wywarze z grzybów, w którym oprócz grzybów i uszek pływają "bąbelki". Są to niewielkie kuleczki przypominające wyglądem groszek ptysiowy i usmażone z ciasta wg przepisu na pączki. Choć taka zupa wigilijna nie jest zbyt popularna, to w naszej rodzinie przyrządza się ją od bardzo dawna i kolejne pokolenia kultywują tę tradycję. Barszcz wszystkim smakuje, a bąbelki najbardziej lubią dzieci. Nie wyobrażamy sobie Wigilii bez tego dodatku i właśnie dlatego chcielibyśmy stworzyć bezglutenową wersję tego przysmaku i uszek tak, aby nikt przy stole nie musiał rezygnować z tradycji."

Pani Monika:

"Mając w domu dwóch małych bezglutenowców, wciąż poszukuję kulinarnych nowinek, eksperymentuję z nowymi produktami i przepisami by potrawy urzekały smakiem i walorami estetycznymi.

Jednak już kilka tygodni przed świętami sen z powiek spędza mi wizja lepienia pierogów z mąk bezglutenowych- ostatnia taka próba zakończyła się zdrapywaniem ciasta z deski skalpelem, co i tak nie uchroniło deski przed wyrzuceniem:(. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez pierożków z nadzieniem z suszonych śliwek (dzieciaki nie przepadają za wytrawnymi smakami pierogów), ale w tym roku nie podejmę ryzyka bez konkretnego, rzetelnego przepisu. To samo dotyczy przygotowania świątecznych ciasteczek: dzieci już zakasują rękawy do pomocy, a ja boje się, że ich rozczarowanie na widok twardej, zbitej kluchy ciasta, totalnie nie nadającej się do wałkowania, przyćmi całą magię Świąt. A jestem przekonana, że książka „Święta bez pszenicy" dostarczyła by mi szeroki wachlarz ciekawych pomysłów na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia i...pozwoliła nie zwariować."

Pani Aneta:

"Ze względów zdrowotnych moja mama miała wykluczyć gluten z diety. Niezupełnie się jej to udało. Przyczynimy się to tego miedzy innymi przyzwyczajenia żywieniowe jej i pozostałych domowników, którzy niechętnie opowiadali się za zamianami.

Poszukiwałyśmy więc nowych, ciekawych przepisów na dania bez glutenu. Pojawiła się myśl, czy wystarczy nam pomysłów i jak "przerobić" stare przepisy na tradycyjnie, polskie dania, by nie straciły smaków, które poznawałyśmy w okresie dzieciństwa.

W okresie świąt, czy podczas spotkań z rodziną, najtrudniej jest zrezygnować z przygotowywania takich dań.
Tradycyjne menu obfituje w zupy zagęszczane mąką, panierowane mięsa czy zawiesiste sosy. W połączeniu z dodatkami mącznymi - jak choćby pyzy czy kluski śląskie - mogą spowodować zdrowotne dolegliwości, gdy jesteśmy podatni na reakcje alergiczne.

Wiemy, że kuchnia staropolska daje duże pole do popisu. Poznałyśmy kilka prostych sposobów, które pozwoliły nam wykluczyć gluten z niektórych potraw. Sprytne stosowanie zamienników sprawiło, że dania te mogą z powodzeniem funkcjonować w naszym jadłospisie i nie wyrządzą zbyt wielkiej szkody zdrowiu mamy.
Jednak chciałybyśmy dalej zaskakiwać naszych domowników i gości tradycyjnymi, polskimi daniami w "odświeżonej" wersji. Dlatego chciałybyśmy poznać więcej przepisów na tradycyjnie, sprawdzone dania "naszych babć" w wersji bezglutenowej."

Pani Justyna:

"W naszym domu jednym z tradycyjnych dań świątecznych jest kulebiak z grzybami. Jest to jedno z moich ulubionych dań i bardzo chciałabym, żeby każdy mógł go skosztować. Niestety mój chrześniak nie może spożywać glutenu. Marzy mi się, żeby przygotować mu nasz specjał w wersji bezglutenowej. Też powinien znać świąteczne smaki dzieciństwa mamy i cioci :)"

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 52

15 min
3

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3659

30 min
15

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4