Dominika Wójciak - Sezonowe warzywo

Autorka bestsellerowego „Warzywa” i „Ziarna” powraca z nową książką!

Nie stroni od dobrej jakości mięsa ale właśnie do warzyw pała miłością. W szczególności do tych sezonowych, gdy może z nich stworzyć cuda. Inspiracje przywozi z dalekich wojaży, znajdziemy je również w jej najnowszej książce! W swojej pierwszej książce Dominika wyczarowała pyszne potrawy z buraka, dyni, marchewki, kalafiora...

Co jednak z całą gamą pozostałych warzyw? Tak oto powstało „Sezonowe warzywo"!

Tym razem autorka bierze pod lupę:

  • Szparagi
  • Pomidora
  • Brukselkę
  • Bakłażany
  • Paprykę
  • Pietruszkę
  • Cebulę
  • Fasolkę szparagową.

Sezonowe warzywo to kolejna porcja przepisów na dania, których głównymi bohaterami cytrynowe szparagi, ugotuj najlepszą pomidorówkę, zamarynuj cebulę. Usmaż pietruszko wsąe jpalrazcykniy i. Upiecz sprawdź, jak smakuje brukselka z kozim twarożkiem. Prosto, oryginalnie, obłędnie smacznie.

Dominika Wójciak

zwyciężczyni III edycji programu MasterChef, autorka bloga Kulinarne Bezdroża. Z zawodu geodeta, z zamiłowania gotująca podróżniczka. Potrafi przejść nawet dwieście kilometrów himalajskimi szlakami, kosztując po drodze lokalnych smakołyków. Ze swoim partnerem odwiedziła już wspomniane Himalaje, Borneo i Indie. Podczas każdej wyprawy zbiera kulinarne doświadczenia i egzotyczne przyprawy. Swoje rodzinne Podhale uważa za jedno z najpiękniejszych miejsc na świecie. Obecnie mieszka w Krakowie, gdzie planuje w przyszłości otworzyć swoją restaurację. Jej ulubionym szefem kuchni jest Yotam Ottolenghi.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 1039

15 min
19
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 596

15 min
22
15 min
14

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1