Ewa_Gotuje

Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek

Czy wiedzieliście, że melon to gatunek ogórka? Nie? A, że arbuz to warzywo dyniowate? Pewnie też nie. Wiedzą o tym autorzy tej książki, którzy przygotowali dla was smakowite przepisy na warzywa dyniowate.

Ogórek, dynia, cukinia, arbuz, melon - czyli 107 kolorowych i smakowitych przepisów na wiosenny talerz!
W książce znajdziesz przepisy na:

  • Wegetariański tatar na komosie
  • Lody ogórkowe z serem ricotta, miodem oraz nutą rozmarynu i zielonego pieprzu
  • Pizza z pesto z fioletowego jarmużu
  • Pieczone okrągłe kabaczki z farszem z kaszanki, czosnku, cebuli, jabłka i chorizo
  • Sałatka z arbuza, wiśni, czerwonej cebuli i pieczonego buraka z włoskim salami
  • Szaszłyki arbuzowe z krewetkami, oliwkami, serem halloumi i czerwoną bazylią
  • Tarta melonowa ze świeżą marakują
  • Śledzie marynowane w cukrze Muscovado z buraczanym melonem na ogórkach kiszonych
  • Buritto z łososiem, melonem, awokado, papryką, czarnymi oliwkami i sosem paprykowym
  • Ketchup pomidorowo-marchewkowy z dynią i rodzynkami
  • Sernik dyniowy z mascarpone oraz odrobiną pomarańczy
  • Zupa krem z białych warzyw korzennych z dynią, wędzonym łososiem, pestkami dyni i olejem dyniowym

 

Lody ogórkowe z serem ricotta, miodem oraz nutą rozmarynu i zielonego pieprzu

SKŁADNIKI

  • 125 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 żółtko (białko zostawić do farszu)
  • 2 łyżki drobnego białego cukru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • ½ kg melona Dino
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • ½ szklanki białego cukru
  • 4 świeże owoce marakui
  • kilka listków świeżej melisy

PRZYGOTOWANIE

1. Pokroić w kostkę zimne masło, a następnie dodać: mąkę, żółtko, cukier i wodę. Wymieszać dokładnie składniki, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 minut.
2. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i włożyć do formy. Ponakłuwać ciasto widelcem, a następnie piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 15 minut. Ściągnąć folię i podpiekać jeszcze kilka minut.
3. Pokroić melona na mniejsze części i zmiksować. Dodać: śmietanę, jajka, białko i cukier, a następnie dokładnie wymieszać.
4. Zalać farszem podpieczony spod tarty i piec przez kolejne
25-30 minut.
5. Wyjąć tartę z piekarnika i ostudzić.
6. Przekroić na poł owoce marakui i wydrążyć pestki.
7. Umyć listki melisy i osuszyć je.
8. Tartę po ostygnięciu pokroić i podawać każdy kawałek z łyżeczką
pestek marakui i listkiem melisy.

Tarta melonowa ze świeżą marakują

SKŁADNIKI

  • 125 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 żółtko (białko zostawić do farszu)
  • 2 łyżki drobnego białego cukru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • ½ kg melona Dino
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • ½ szklanki białego cukru
  • 4 świeże owoce marakui
  • kilka listków świeżej melisy

PRZYGOTOWANIE

1. Pokroić w kostkę zimne masło, a następnie dodać: mąkę, żółtko, cukier i wodę. Wymieszać dokładnie składniki, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 minut.
2. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i włożyć do formy. Ponakłuwać ciasto widelcem, a następnie piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 15 minut. Ściągnąć folię i podpiekać jeszcze kilka minut.
3. Pokroić melona na mniejsze części i zmiksować. Dodać: śmietanę, jajka, białko i cukier, a następnie dokładnie wymieszać.
4. Zalać farszem podpieczony spod tarty i piec przez kolejne 25-30 minut.
5. Wyjąć tartę z piekarnika i ostudzić.
6. Przekroić na poł owoce marakui i wydrążyć pestki.
7. Umyć listki melisy i osuszyć je.

Książka już wkrótce do wygrania w naszym konkursie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 50

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0