Dania jednogarnkowe

Lato nie zachęca do wielogodzinnego stania przy garnkach. Ciężkie, skomplikowane potrawy na pewno nie pomogą w przetrwaniu upałów. Na szczęście stragany rozwiązanie tych problemów. Co jeść?

Fot. 123RF/Picsel

Najlepszym rozwiązaniem kulinarnym na upalne dni jest sięgnięcie po produkty sezonowe. Jeśli możemy pozwolić sobie na własne uprawy - w ogródku, na działce, czy na balkonie - to pamiętajmy, że cały czas trwa okres siewów niektórych warzyw. Lato jest też wspaniałą porą na poranne wyprawy na targ, gdzie nie dość, że ceny są niższe od tych w sklepie, to jeszcze mamy gwarancję, że kupowane towary sezonowe są świeższe, zdrowsze i smaczniejsze od tych hodowanych poza sezonem w szklarniach.

 

Ci, którzy chcą wyczerpać kulinarny potencjał, jaki daje nam letnia pora, powinni koniecznie spróbować przepisu, który sałatkę warzywną łączy z owocami. Dodatkowym atutem tej potrawy jest wyrazisty smak koziego sera.

Kliknij!

 

Warto także poeksperymentować ze standardowymi pomysłami - o jakości potrawy bowiem decyduje nie tylko smak i zapach, ale także wygląd.

Kliknij!

 

Jagody możemy wykorzystać również, jako bazę do najbardziej pożądanego latem deseru, czyli lodów. Te domowej roboty, rzecz jasna, smakują najlepiej!

Kliknij!

 

Do grupy klasyki napojów na lato należy dodać również kawy. Od spienionego frappe według przepisu greckiego, po słodkie wariacje kuszące lodami, polewami i bitą śmietaną ledwo mieszczącą się w szklankach.

Kliknij!

 

Lato to nie tylko desery. Pamietając o tym zamykamy przegląd letnich potraw propozycja wytrawną. Wciąż gorąco zachęcając do zakładania własnych ogródków lub choćby doniczek, podpowiadamy pomysł na smaczne wykorzystanie własnych roślin. A  cóż wyhodować łatwiej od pietruszki?

Kliknij!

 

Więcej letnich tematów kulinarnych?

Co jeść, by nie smakowac komarom. Kliknij!

Na czym polega sekret smoothie? Kliknij!

Jak zrobić dobrą, mrożoną kawę? Kliknij!

Jak zrobić dobry chłodnik. Kliknij!

 

Tekst: BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 150

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1573

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 311

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8