Fot. 123RF/Picsel
Najlepszym rozwiązaniem kulinarnym na upalne dni jest sięgnięcie po produkty sezonowe. Jeśli możemy pozwolić sobie na własne uprawy - w ogródku, na działce, czy na balkonie - to pamiętajmy, że cały czas trwa okres siewów niektórych warzyw. Lato jest też wspaniałą porą na poranne wyprawy na targ, gdzie nie dość, że ceny są niższe od tych w sklepie, to jeszcze mamy gwarancję, że kupowane towary sezonowe są świeższe, zdrowsze i smaczniejsze od tych hodowanych poza sezonem w szklarniach.
Ci, którzy chcą wyczerpać kulinarny potencjał, jaki daje nam letnia pora, powinni koniecznie spróbować przepisu, który sałatkę warzywną łączy z owocami. Dodatkowym atutem tej potrawy jest wyrazisty smak koziego sera.
Warto także poeksperymentować ze standardowymi pomysłami - o jakości potrawy bowiem decyduje nie tylko smak i zapach, ale także wygląd.
Jagody możemy wykorzystać również, jako bazę do najbardziej pożądanego latem deseru, czyli lodów. Te domowej roboty, rzecz jasna, smakują najlepiej!
Do grupy klasyki napojów na lato należy dodać również kawy. Od spienionego frappe według przepisu greckiego, po słodkie wariacje kuszące lodami, polewami i bitą śmietaną ledwo mieszczącą się w szklankach.
Lato to nie tylko desery. Pamietając o tym zamykamy przegląd letnich potraw propozycja wytrawną. Wciąż gorąco zachęcając do zakładania własnych ogródków lub choćby doniczek, podpowiadamy pomysł na smaczne wykorzystanie własnych roślin. A cóż wyhodować łatwiej od pietruszki?
Więcej letnich tematów kulinarnych?
Co jeść, by nie smakowac komarom. Kliknij!
Na czym polega sekret smoothie? Kliknij!
Jak zrobić dobrą, mrożoną kawę? Kliknij!
Jak zrobić dobry chłodnik. Kliknij!
Tekst: BR