Najlepsze przepisy na dania ze śliwek

10 potraw na letnie upały

Lato nie zachęca do wielogodzinnego stania przy garnkach. Ciężkie, skomplikowane potrawy na pewno nie pomogą w przetrwaniu upałów. Na szczęście stragany rozwiązanie tych problemów. Co jeść?

Fot. 123RF/Picsel

Najlepszym rozwiązaniem kulinarnym na upalne dni jest sięgnięcie po produkty sezonowe. Jeśli możemy pozwolić sobie na własne uprawy - w ogródku, na działce, czy na balkonie - to pamiętajmy, że cały czas trwa okres siewów niektórych warzyw. Lato jest też wspaniałą porą na poranne wyprawy na targ, gdzie nie dość, że ceny są niższe od tych w sklepie, to jeszcze mamy gwarancję, że kupowane towary sezonowe są świeższe, zdrowsze i smaczniejsze od tych hodowanych poza sezonem w szklarniach.

 

Ci, którzy chcą wyczerpać kulinarny potencjał, jaki daje nam letnia pora, powinni koniecznie spróbować przepisu, który sałatkę warzywną łączy z owocami. Dodatkowym atutem tej potrawy jest wyrazisty smak koziego sera.

Kliknij!

 

Warto także poeksperymentować ze standardowymi pomysłami - o jakości potrawy bowiem decyduje nie tylko smak i zapach, ale także wygląd.

Kliknij!

 

Jagody możemy wykorzystać również, jako bazę do najbardziej pożądanego latem deseru, czyli lodów. Te domowej roboty, rzecz jasna, smakują najlepiej!

Kliknij!

 

Do grupy klasyki napojów na lato należy dodać również kawy. Od spienionego frappe według przepisu greckiego, po słodkie wariacje kuszące lodami, polewami i bitą śmietaną ledwo mieszczącą się w szklankach.

Kliknij!

 

Lato to nie tylko desery. Pamietając o tym zamykamy przegląd letnich potraw propozycja wytrawną. Wciąż gorąco zachęcając do zakładania własnych ogródków lub choćby doniczek, podpowiadamy pomysł na smaczne wykorzystanie własnych roślin. A  cóż wyhodować łatwiej od pietruszki?

Kliknij!

 

Więcej letnich tematów kulinarnych?

Co jeść, by nie smakowac komarom. Kliknij!

Na czym polega sekret smoothie? Kliknij!

Jak zrobić dobrą, mrożoną kawę? Kliknij!

Jak zrobić dobry chłodnik. Kliknij!

 

Tekst: BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
3
Przetwory Syrop z pigwowca japońskiego do herbaty.

Syrop z owoców pigwowca można dodawać zimą do herbaty zamiast drogich cytryn....

Odsłon: 90

30 min
2
Dania główne Klops z pieczarkami

Klops albo inaczej pieczeń rzymska z pieczarkami. Proste pyszne danie obiadow...

Odsłon: 315

30 min
2
Ciasta Tarta z gruszkami

Tarta z gruszkami to świetna propozycja na jesień. Orzechowo-maślany spód skr...

Odsłon: 169

15 min
3
15 min
3
60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Buraczki na zimę. Najlepsze przepisy z buraków i z dodatkiem innych warzyw

Buraki to jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych warzyw, do jakich mamy dostęp. Idealnie sprawdzają się one jako samodzielna przekąska, baza do...

2
Informacje Ryby – zdrowy wybór na talerzu

Ryby to nie tylko smaczny, ale także niezwykle zdrowy element diety. Bogate w białko, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy, stanowią doskonałe źr...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Minestrone, kurczak w stylu caprese, sernik a’la straciatella

Wiele osób pytanych o ulubioną kuchnię świata oczywiście wskaże na tę włoską. Jeśli również należysz do miłośników smaków słonecznej Italii, koniec...

0
Informacje Jak przygotować idealne żebra wołowe za pomocą techniki BBQ? Praktyczny poradnik!

Technika barbecue to jeden z najlepszych sposobów przygotowania soczystych i rozpływających się w ustach żeber wołowych. Jak jednak przyrządzić je...

0