Fot. 123RF/Picsel
Po raz pierwszy pojawiły się w Ameryce, w latach 30. XX wieku. Powróciły w latach 60. przypomniane przez dzieci kwiaty, na fali zainteresowania zdrową żywnością i dietą makrobiotyczną. W latach 80. po smoothie sięgnęli sportowcy, a dziś? Dziś smoothie są modne - a my tę modę popieramy, bo jest i smaczna, i zdrowa.
Smoothie to koktajl, który powstaje w blenderze z połączenia świeżych owoców, lodu i soku. Nazwę zawdzięcza gładkiej konsystencji, smak i zdrowie - owocom oraz odpowiednim dodatkom. Obecnie o owoce nietrudno, stragany wprost uginają się od świeżych cytrusów, truskawek, jabłek czy gruszek. Lada moment pojawią się wiśnie, czereśnie, a także maliny. Czekamy na nie cały rok - pora więc dobrze je wykorzystać, z pożytkiem dla zmysłów i zdrowia. Smoothie to prosta, pyszna i szybka propozycja, doksonała na śniadanie, podwieczorek czy kolacje. Wystarczy odrobina chęci, szczypta fantazji i blender.
Na początek polecamy smoothie bananowe. Do owoców dodajemy jogurt naturalny - w wersji dietetycznej 0% tłuszczu. Doprawiamy cynamonem i kardamonem. Możemy także sięgnąć po prażone ziarna sezamu, które zawierają kwasy tłuszczowe omega i nadają całości lekko waniliowego smaku. Przed ciemnieniem owoców uchroni nas sok z cytryny - czyli dodatkowa dawka witaminy C. Warto też dodać świeży sok z pomarańczy.
Banan to doskonały punkt wyjścia do dalszych połączeń smakowych. Z odrobiną imbiru, szczyptą wanilii i kostkami lodu doskonale skomponuje się ze świeżym ananasem. Do takiego zestawu warto też dodać sok pomarańczowy oraz mleczko kokosowe.
Czasem smoothie kusi kolorem zielonym. Sprawdzonego już ananasa łączymy z kiwi. Do smaku dodajemy nieco słodyczy, czyli miodu, a o świeży smak zadba świeża mięta.
Innym pomysłem na smoothie w kolorze zielonym jest połączenie zielonych owoców z garścią szpinaku. Spokojnie, liście szpinaku nadają kolor, sa bardzo zdrowe, ale praktycznie nie wyczuwalne w smaku.
Jeszcze innym pomysłem jest wykorzystanie dyni. Choć sezon na dynię dopiero przed nami, to może w naszych spiżarniach znajdzie się słoik dyni w zalewie, dżemu lub puree z zeszłego roku. Jeśli nie to zawsze możemy zaopatrzyć się w przetwory dyniowe w sklepie i połączyć je z brzoskwiniami.
Ostatnim propozycją zdrowego koktajlu, jest smoothie w kolorze różowym. Malin jeszcze nie ma - ale możemy skorzystać z mrożonych lub po prostu zachować przepis na później.
A jakie są wasze sposoby na smoothie? Zapraszamy do dzielenia się pomysłami!
Poznaj takżę pomysły na kawę mrożoną. Kliknij!
BR