6 rzeczy, które musisz wiedzieć o imbirze

Sezon przeziębień w pełni, nic wiec dziwnego, że zaczynamy poszukiwać naturalnych sprzymierzeńców w walce z chorobami. W tym wypadku imbir nada sie idealnie, jednak warto wiedzieć, że to nie jedyne korzyści, płynące z włączenia go do diety.

W niektórych zakątkach świata imbir znany jest już od ponad 3000 lat, co tym samym czyni z niego jedną z najstarszych roślin uprawnych świata. Początkowo hodowano go tylko na Bliskim Wschodzie, jednak nie potrzeba było wiele czasu, aby wraz z podróżnikami, dotarł do kuchni całego świata. Imbir najbardziej rozpowszechnił się w Azji, jednak sporą popularność zyskał także na innych kontynentach, w tym również w Europie. Do spektakularnej kariery tej przyprawy bez wątpienia przyczynił się jej wyjątkowy smak oraz zaskakujące działanie prozdrowotne. Zobaczcie, co możecie zyskać, włączając do swojej diety aromatyczny imbir.

1. Imbir pomaga walczyć z przeziębieniem

Gdy tylko poczujesz pierwsze oznaki zbliżającej się grypy, sięgnij po napar z imbiru, syrop lub herbatę z jego dodatkiem. Przyprawa ta doskonale stymuluje nasz układ odpornościowy, łagodzi stany zapalne oraz silnie rozgrzewa. Preparaty z dodatkiem imbiru możemy wykorzystywać również w celach profilaktycznych. Włączając go do diety, możemy być pewni, iż nasz organizm będzie mniej podatny na różnego rodzaju infekcje.

Zobacz też: Najlepsze antybiotyki naturalne. Kliknij!

Bakteriobójcze właściwości imbiru nie tylko pomogą nam zmierzyć się z sezonowymi przeziębieniami. Ta intensywna w smaku przyprawa sprawdza się równie dobrze w przypadku nie o mniej poważnych infekcji. Dzięki właściwościom odkażającym imbiru z łatwością pozbędziemy się stanów zapalnych jamy ustnej i gardła. Płukanka z imbirowego naparu pozwoli zwalczyć pierwsze objawy anginy. Ponadto, rzucie cienkich plasterków tego kłącza na długi czas niweluje nieprzyjemny zapach z ust.

 

Zobacz też: Ziołowe herbatki na każdą okazję. Kliknij!

Jeśli borykasz się z uciążliwymi migrenami, imbir może przynieść ci szybkie ukojenie. Przyprawa ta sprawia, że napady silnego bólu stają się rzadsze i mniej uciążliwe. Ponadto, imbir łagodzi mdłości, towarzyszące migrenom. Warto jednak pamiętać, iż aby taka kuracja była skuteczna, taka terapia powinna być stosowana regularnie.


Zobacz też: Najzdrowsza odmiana czosnku. Kliknij!

Właściwościami imbiru powinny zainteresować się również panie. Okazuje się bowiem, iż przyprawa ta pomoże nam nie tylko w przypadku migren, ale również przy silnych bólach menstruacyjnych. Warto włączyć go do jadłospisu, gdy tylko zauważymy pierwsze objawy PMS.


Zobacz też: 5 naturalnych sposobów na ból głowy. Kliknij!

Imbir bardzo pozytywnie wypływa także na pracę naszego mózgu, zdecydowanie poprawiając jego ukrwienie. Dzięki temu jest nam łatwiej się skupić, a nasz mózg pracuje wydajniej. Wystarczy łyżeczka imbiru dziennie, aby ułatwić sobie kojarzenie faktów oraz zapamiętywanie informacji.


Zobacz też: Naturalne sposoby na ból gardła. Kliknij!

Nie od dziś wiadomo, że imbir, podobnie jak chilli oraz kurkuma, zaliczany jest do naturalnych spalaczy tłuszczu, które istotnie mogą pomóc nam w walce z nadprogramowymi kilogramami. Silne olejki eteryczne zawarte w imbirze pobudzają do działania układ trawienny, stymulując produkcję śliny i soków żołądkowych


Zobacz też: Nieznane właściwości cynamonu. Kliknij!

 

Złota słodycz - smakuje i wzmacnia odporność


Złota słodycz - smakuje i wzmacnia odporność. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 324

15 min
3
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 109

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4