Czy wędliny dostępne w sklepach są zdrowe? FOT. 123RF.COM/PICSEL
Mięso na wędlinę - fakty
Z 1 tony mięsa można wykonać około 850 kg wędliny - bardzo dobrej jakości wyrób wędliniarski (bez żadnych ulepszaczy), który możemy bez obaw zjeść sami albo podać dzieciom. W tradycyjnej kiełbasie może się znajdować aż 95 proc. mięsa wieprzowego, pozostałe 5 proc. to przyprawy, sól i woda.
Producenci, którzy stawiają na ilość, z 1 tony mięsa są w stanie wykonać prawie 2 tony wędlin. Jakim cudem?
Na opakowaniach niektórych kiełbas można znaleźć skład wyrobu, który zaczyna się od MDOM, po czym następuje długa lista polepszaczy smaku, wypełniaczy i dodatków.
Co to jest MDOM? MDOM czyli mięso drobiowe oddzielane mechanicznie, to nic innego, jak po prostu zmielone korpusy drobiowe. Stosuje się je jako wypełniacz na przykład w wieprzowej (!) kiełbasie.
Tania kiełbasa jest produkowana w specjalnych maszynach, które od razu do mięsa dodają zmielone kości, chrząstki, ścięgna, a nawet pazury. Dodatkowo dodawane są ulepszacze, barwniki i konserwanty, których głównym celem jest poprawienie wyglądu i trwałości wyrobu.
Szokujące wyniki kontroli. Kości i szczecina w kiełbasie! Kliknij!
Jak rozpoznać kiepską wędlinę?
Jesteśmy na zakupach i widzimy promocję na wędlinę - swojska kiełbasa przeceniona prawie o 60 proc. Może się zdarzyć, że sklepy chcą sprzedać produkty, które im zalegają - jeszcze nadają się do spożycia, ale mają krótką datę przydatności. Ale może się również zdarzyć, że chcą sprzedać tanią i niskiej jakości kiełbasę, mamiąc klientów niską, promocyjną ceną.
To najzdrowsza szynka! Lekarze przepisują ją pacjentom. Sprawdź!
Wędlinę przez kupnem powinniśmy jak najlepiej obejrzeć, powąchać i... nacisnąć. Nie powinna:
- błyszczeć,
- nieprzyjemnie pachnieć,
- być nasączona wodą.
Jeśli tak się dzieje, to jest to znak, że wędlina napompowana jest dużą ilością wody i konserwantów. Bardzo szybko, nawet następnego dnia taka wędlina stanie się lepka, szybko się popsuje i nie będzie się nadawała do spożycia!
Wędliny są konserwowane za pomocą azotynów, które są bardzo szkodliwe dla zdrowia - dzięki nim zwiększa się ryzyko zachorowania na raka żołądka lub jelita grubego. Gotowanie i grillowanie wędlin nie poprawi ich jakości, wręcz przeciwnie - obróbka termiczna sprzyja uwalnianiu się większej ilości tych związków.
A może zrobić swoją własną kiełbasę?
Jeżeli komuś nie smakują kiełbasy ze sklepu, zawsze można zrobić je samodzielnie w domu. Domowa kiełbasa będzie świetnym pomysłem na kanapkę, grilla, do upieczenia albo do usmażenia. W sklepach lub u rzeźnika za nieduże pieniądze można kupić dobrej jakości mięso i jelita.
Książka kucharska: 20 przepisów na domowe wędliny. Kliknij!
Mięso przeznaczone na kiełbasę to nasz własny wybór - możemy wykorzystać dziczyznę, drób, wieprzowinę, ryby, a nawet warzywa. Mięso można ze sobą łączyć i tworzyć ciekawe kompozycje.
Wielu doświadczonych kucharzy i wędliniarzy twierdzi, że kluczem do sukcesu przy przygotowaniu kiełbasy jest niska temperatura - mięsa, dodatków oraz maszynki do mielenia. Ostrza powinny być przechowywane przez około godzinę w zamrażarce przed przystąpieniem do robienia mięsa.
Przepis >> Domowa kiełbasa wieprzowa
- 2 kg chudego boczku
- 2 kg karczku
- 3,5 kg łopatki wieprzowej
- 1,8 kg szynki wieprzowej
- 1,5 metra jelit
- ok. 70 g soli do peklowania
- 60 g soli
- 30 g czosnku
- 30 g pieprzu czarnego (najlepiej grubo mielonego)
- 5 g chili (można dodać więcej, jeśli ktoś lubi bardziej pikantne)
- 10 g gałki muszkatołowej
- 5 g majeranku
- 1,5 l wody
Mięso dokładnie umyć, pokroić w nieduże kawałki - dobrze jest posegregować mięso według tłustości - wszystko dokładnie zasolić i włożyć do chłodnego pomieszczenia na około 12 godzin (najlepiej na całą noc).
Następnym krokiem jest mielenie mięsa - chude mięso powinno być zmielone na grubsze kawałki, natomiast tłuste na mniejsze.
Po zmieleniu mięsa należy wszystko dokładnie mieszać, dodając przyprawy i dolewając zimną wodę. Mieszać, aż do momentu powstania kleistej masy. Aby sprawdzić, czy mięso jest dobrze przyprawione, można kawałek podsmażyć na patelni - i w razie potrzeby dodać więcej przypraw do mięsa.
Jelita należy włożyć do zimnej wody z dodatkiem 2 łyżek octu. Następnie przekładamy masę mięsną do jelit, formując równocześnie wygląd kiełbas. Tak przygotowane kiełbaski można gotować, piec lub grillować.
Zobacz też: Oszustwa producentów mięs i wędlin | Co tak naprawdę jemy w fast foodach?
Katarzyna Rybczyńska/Smaker.pl