Które owoce uczulają?

Wraz z nadejściem wiosny, wyczekujemy pierwszych smaków dojrzewających w słońcu owoców i warzyw. Półki w sklepach i na placach targowych uginają się od ciężaru sezonowych pyszności. Mimo że wspaniale smakują i zawierają wiele witamin, czasami mogą wywoływać groźne reakcje alergiczne.

Lista alergennych owoców jest dość długa. Ze względu na reakcje krzyżowe, często uczulają nas ananasy, melony, mango, winogrona. Warto pamiętać o tym, że owoce, które wywołują reakcje alergiczną występują w wielu pochodnych produktach, takich jak dżemy, galaretki, słodycze. Dla wszystkich osób uczulonych na owoce, pocieszeniem może być informacja, że większość z nich po poddaniu obróbce termicznej lub przetworzeniu traci niebezpieczne alergeny. Mimo wszystko, warto wiedzieć na jakie owoce powinno się uważać. Oto niektóre z nich.


Truskawki

Korzystnie wpływają na nasz organizm i znajdują zastosowanie w profilaktyce wielu chorób. Jednakże zawierają salicylany oraz histaminę, która może odpowiadać za wystąpienie świądu, pokrzywki oraz poważnych problemów z układem oddechowym.

Niewątpliwym minusem tych pysznych owoców jest to, że kumulują w sobie pestycydy. Dlatego, szczególnie na początku sezonu, zaleca się spożywanie truskawek w mniejszych ilościach. Warto również wiedzieć, że drobne pesteczki truskawek mogą spowodować silne biegunki. Owoców tych nie powinny jadać dzieci do drugiego roku życia, oraz osoby zmagające się z zespołem jelita drażliwego.

Podobnie jak truskawki, zawierają salicylany, co oznacza, że osoby uczulone na kwas salicylowy nie mogą spożywać tych owoców. U alergików, którzy sięgną po poziomki może wystąpić wysypka skórna lub obrzęk języka.

Najbardziej znany i lubiany polski owoc bywa również przyczyną alergii. Te pyszne i soczyste owoce mogą najczęściej wywołać objawy takie jak swędzenie w okolicy ust, pieczenie języka i drapanie w gardle. Rzadziej jabłka mogą wywołać zaczerwienienia skóry oraz biegunki.

Zacznijmy od dobrej wiadomości: jednowartościowa reakcja alergiczna na banany występuje bardzo rzadko. Znacznie częściej zdarza się, że alergeny w tym owocu wchodzą w reakcje krzyżowe z innymi. Na tego typu uczulenie szczególnie podatne są osoby nadwrażliwe na lateks. Reakcja alergiczna najczęściej objawia się zaczerwienieniem skóry, szczególnie w okolicy warg, łzawieniem i nieżytem nosa. Dodatkowo, u osób wyjątkowo wrażliwych mogą wystąpić obrzęki, w tym obrzęk gardła, co może spowodować spore trudności w oddychaniu.

Soczysty i smaczny owoc kiwi często bywa powodem uczuleń. Obecny w nim silny alergen wywołuje pieczenie w okolicach ust, zaczerwienienia skórne, problemy z oddychaniem, katar a także bóle brzucha. Ze względu na obecność w nich tego samego alergenu, osoby, u których stwierdzono uczulenie na kiwi, powinny także uważać na paprykę, sezam oraz produkty na bazie mąki żytniej.

Jeśli mowa o alergii na cytrusy, w pierwszej kolejności wymienia się pomarańcze i cytryny. Gdy pojawia się reakcja na jeden z owoców z cytrusowych, można być prawie pewnym, że pozostałe również będą uczulały. Co ciekawe, reakcje alergiczne takie jak wysypka, obrzęki i duszności mogą wystąpić nie tylko bezpośrednio po spożyciu owoców, ale także po wypiciu herbaty cytrusowej, a nawet podczas przebywania w pomieszczeniu, gdzie obierano owoc.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem! Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Galareta z żeberek wieprzowych

Galaretę z wieprzowiny robi się przeważnie z nóżek lub golonek, ale nie każdy...

Odsłon: 88

30 min
3
Zupy Rosół kolagenowy

Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...

Odsłon: 219

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

6
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3