Laskowe - na słodko

Orzechy laskowe to doskonały dodatek do deserów, a najlepiej smakują w...

Fot. 123RF/Picsel

Orzechy w czekoladzie
Orzechy laskowe to znany dodatek do słodyczy. Świetnie komponują się z czekoladą, w formie kremów kanapkowych, wsród których najsłynniejsza jest Nutella. Jej pierwowzór to gianduia, stworzona przez turyńskich cukierników: Paula Caffarela i Michele'a Prochema, w XIX wieku. Produkowali oni tabliczki czekolady z zawartością minimum 30% orzechów

laskowych, które szybko przypadły do gustu mieszkańcom Turynu. Nazwa gianduia pochodzi od imienia postaci z komedii dell'arte przedstawiającej typowego mieszkańca Piemontu - poczciwego wieśniaka ze skłonnością do wina, smacznego jedzenia i pięknych dziewcząt.

Obecnie czekoladki o nazwie gianduotti stanowią jeden z typowych przysmaków włoskiego Piemontu. Są także znane i lubiane poza Italią.
W kawie i bezach

Orzechy laskowe świetnie komponują się też z kawą.  Łagodzą lekko gorycz i nadają przyjemny aromat nawet kawie kiepskiej jakości. W Stanach Zjednoczonych coraz większą popularnością cieszy się masło z orzechów laskowych, które jest mniej kaloryczne od masła z orzechów ziemnych, a równie smaczne i pożywne. Również Francuzi upodobali sobie smak tych orzechów - beza upieczona z ich dodatkiem to składnik słynnego francuskiego deseru o nazwie dacquoise.
Nie tylko dla dorosłych

Orzechy laskowe to owoce leszczyny, którą możemy spotkać w lasach liściastych czy na górskich stokach. Badania dowiodły, że te orzechy zbierano już 9 tysięcy lat temu w Szkocji. Dla Celtów stanowiły one koncentrat mądrości, a dziś zaleca się je osobom intensywnie pracującym umysłowo, przemęczonym i zestresowanym. Zawierają witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP, magnez, fosfor, żelazo, wapń i błonnik.
Orzechy laskowe dodaje się do jogurtów czy słodkich twarożków. Lekko uprażone mogą stanowić dodatek do sałatki, a panierowanie ulubionych mięs i ryb w mielonych orzechach to świetny sposób ich przyrządzania. Mielonych orzechów laskowych używa się tez często w wypiekach, w zastępstwie mąki, dzięki czemu ciasta mają intensywny smak i aromat. A nade wszystko warto chrupać orzechy laskowe solo, bo to smaczna i zdrowa przekąska!

Zobacz najlepsze przepisy z orzechami w roli głównej!


Na długie życie - fistaszki. Kliknij!

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 22630

30 min
30
Ciasta Ciasto z truskawkami i kokosową kruszonką

Proste ciasto na oleju a smakuje jak placek drożdżowy. Każda gospodyni, nawet...

Odsłon: 75

30 min
1
Przetwory Domowe kostki maggi z lubczyku

Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...

Odsłon: 108

30 min
0
Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 1156

15 min
19

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1