Cenione przez Chińczyków, Amerykanów i Holendrów. Czy to coś więcej niż słona przekąska do piwa?

Fot. 123RF/Picsel

Orzeszki ziemne plus chili to baza dla sosu satay, popularnego w Azji Południowo-Wschodniej. Kurczak satay to danie uwielbiane przez Holendrów, którzy są także miłośnikami masła orzechowego. Masło orzechowe w olbrzymich ilościach spożywaja również Amerykanie.


Masło z orzechów

Jak to się robi? Prażone orzeszki ziemne mielone są na pastę - z dodatkiem soli, cukru i odrobiny oleju roślinnego. W Stanach Zjednoczonych wręcz tradycyjnym daniem śniadaniowym jest podwójna kanapka z masłem orzechowym i dżemem. Holendrzy smarują takim masłem kanapki i posypują całość cukrem. Klasyczne masło orzechowe jest słone.


Przysmak spod ziemi

Orzechy ziemne pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie znane były już w czasach prehistorycznych. Początkowo zbierano ich dzikie formy, a uprawę rozpoczęli najprawdopodobniej Peruwiańczycy. Dzięki konkwistadorom przybyły do Europy, skąd powędrowały do Stanów Zjednoczonych i Afryki.

Dziś największymi producentami orzeszków ziemnych są Chiny, Indie i Nigeria. Orzeszki - znane jako arachidowe lub fistaszki - ukryte są w strąkach, które dojrzewają pod ziemią.

Fistaszki to jeden z podstawowych elementów kuchni peruwiańskiej. Wystepują m.in. jako składnik pikantnego sosu podawanego z ziemniakami.

Amerykanie używają fistaszków do dań mięsnych - szczególnie dobrze komponują się z mięsem królika. W Chinach popularną przekąską są gotowane orzeszki ziemne. Niedojrzałe strąki z orzechami obgotowuje się, co sprawia, że są delikatniejsze i mają lekko słony smak.

 

Przedłużają życie

Choć często postrzegane jako niezdrowe i tuczące, fistaszki mają wiele walorów odżywczych. Są bogatym źródłem białka i niacyny, czyli witaminy PP, która ma kojący wpływ na nasz stan ducha i umysłu. Zawierają również resweratrol, czyli eliksir młodości i długowieczności. Bogate są w koenzym Q, który wspomaga pracę serca, a jego suplementowanie jest szczególnie ważne dla seniorów. Warto jednak zaznaczyć, że prażone, solone orzeszki do zdrowych nie należą. Natomiast surowe orzechy możemy jeść codziennie i... bez wyrzutów sumienia.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciacho czekoladowo -bananowe

Ciacho mocno czekoladowe z bananami i kremem mascarpone smakuje jak murzynek....

Odsłon: 6863

15 min
9
Desery Niesernik z dyni

To oficjalnie mogę napisać, że mój eksperyment zakończył się sukcesem. Trudno...

Odsłon: 132

>60 min
7
Śniadania Pasztet domowy

Polecam prosty , łatwy przepis na smaczny , domowy pasztet, który może być ja...

Odsłon: 209

30 min
6
60 min
16
Przekąski Przekąska z chleba tostowego

Jeżeli zostanie Wam chleb tostowy polecam przygotować prostą , smaczną i szyb...

Odsłon: 1789

15 min
6