Ogórki gruntowe, mon amour

Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno?

Fot. 123RF/Picsel

Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd...

Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A, C, B6 - ale za to spore ilości K, która hamuje rozwój różnych nowotworów.

 

Z drugiej strony należy zwrócić uwagę na askorbinazę, która zabija witaminę C. Dlatego też nie należy łączyć ogórków z pomidorami, bowiem taka sałatka będzie pozbawiona witaminy C, w którą obfitują pomidory. Na szczęście jest ratunek - wystarczy skropić sałatkę sokiem z cytryny.

 

Ogórki są dość ciężko strawne, ale szczypta soli może im nadać lekkości. Natomiast sam sok z ogórków działa oczyszczająco - i nie mówimy tu wcale o wodzie spod kiszonych, która jest doskonałym lekarstwem na kaca. Świeże ogórki to także doskonały kosmetyk. Mają to samo PH co nasza skóra i łagodzą podrażnienia, nawilżają, tonizują i odświeżają cerę.

 

Ogórki doceniono już 7000 lat temu w odległej Persji. Nim trafiły do Polski - zdobyły szacunek u antycznych mędrców. Juliusz Cezar uważał, że mają wpływ na intelekt i wigor, zaś Arystoteles polecał, by żony mężów, którym brakowało namiętności, stosowały sałatkę z ogórków jako remedium na chłód w małżeńskiej alkowie.

 

Gdy już trafiły do Polski leczono nimi chorobę morową i gorączkę. Logicznie rzecz ujmując ogórek bogaty w wodę może zapobiegać odwodnieniu, jednak średniowieczni Polacy wykorzystywali ogórki nieco inaczej. Otóż wkładano je do łóżka gorączkującego dziecka w nadziei, że ogórek wypije chorobę.

 

Przez cały rok na rynku dostępne są ogórki szklarniowe, jednak to na gruntowe czekamy z utęsknieniem. I nic dziwnego, są przede wszystkim smaczniejsze - oraz zdrowsze, bo hodowane pod gołym niebem. Zazwyczaj je kisimy i tu popełniamy błąd. Ogórki gruntowe doskonale nadają się na każdą sałatkę ogórkową.

 

Przede wszytkim powędrują do mizerii, znajdą swoje miejsce w sałatce greckiej, a także solo, jako orzeźwiająca przekąska, oprószona solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Doskonałym pomysłem na ogórki gruntowe jest podanie ich z winegretem. Podajemy unikalny przepis!

 

Ogórki gruntowe all'aceto balsamico

4-6 ogórków gruntowych
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
miód, pieprz, sól

 

Ogórki myjemy obieramy i kroimy w plasterki. W szklance lub specjalnym shakerze łączymy 4 łyżki oliwy łyżkę octu balsamicznego i łyżeczkę płynnego jasnego miodu. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Mieszamy dokładnie i zalewamy ogórki. Do winegretu możemy dodać ząbek czosnku lub kawałek ostrej chili.

 

Polecamy też inne zastosowania ogórków

Tzatziki - kliknij!

 

Małosolne pepperoni - kliknij!

 

 

Pałki z kurczaka z ogórkami - kliknij!

 

Nie masz czasu na gotowanie? Poznaj 10 potraw, które przygotujesz w kwadrans! Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
Desery Puszysty sernik 3 składnikowy

Sernik który można przygotować z trzech składników i jest bardzo puszysty i s...

Odsłon: 321

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

1
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1