Dania jednogarnkowe

Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno?

Fot. 123RF/Picsel

Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd...

Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A, C, B6 - ale za to spore ilości K, która hamuje rozwój różnych nowotworów.

 

Z drugiej strony należy zwrócić uwagę na askorbinazę, która zabija witaminę C. Dlatego też nie należy łączyć ogórków z pomidorami, bowiem taka sałatka będzie pozbawiona witaminy C, w którą obfitują pomidory. Na szczęście jest ratunek - wystarczy skropić sałatkę sokiem z cytryny.

 

Ogórki są dość ciężko strawne, ale szczypta soli może im nadać lekkości. Natomiast sam sok z ogórków działa oczyszczająco - i nie mówimy tu wcale o wodzie spod kiszonych, która jest doskonałym lekarstwem na kaca. Świeże ogórki to także doskonały kosmetyk. Mają to samo PH co nasza skóra i łagodzą podrażnienia, nawilżają, tonizują i odświeżają cerę.

 

Ogórki doceniono już 7000 lat temu w odległej Persji. Nim trafiły do Polski - zdobyły szacunek u antycznych mędrców. Juliusz Cezar uważał, że mają wpływ na intelekt i wigor, zaś Arystoteles polecał, by żony mężów, którym brakowało namiętności, stosowały sałatkę z ogórków jako remedium na chłód w małżeńskiej alkowie.

 

Gdy już trafiły do Polski leczono nimi chorobę morową i gorączkę. Logicznie rzecz ujmując ogórek bogaty w wodę może zapobiegać odwodnieniu, jednak średniowieczni Polacy wykorzystywali ogórki nieco inaczej. Otóż wkładano je do łóżka gorączkującego dziecka w nadziei, że ogórek wypije chorobę.

 

Przez cały rok na rynku dostępne są ogórki szklarniowe, jednak to na gruntowe czekamy z utęsknieniem. I nic dziwnego, są przede wszystkim smaczniejsze - oraz zdrowsze, bo hodowane pod gołym niebem. Zazwyczaj je kisimy i tu popełniamy błąd. Ogórki gruntowe doskonale nadają się na każdą sałatkę ogórkową.

 

Przede wszytkim powędrują do mizerii, znajdą swoje miejsce w sałatce greckiej, a także solo, jako orzeźwiająca przekąska, oprószona solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Doskonałym pomysłem na ogórki gruntowe jest podanie ich z winegretem. Podajemy unikalny przepis!

 

Ogórki gruntowe all'aceto balsamico

4-6 ogórków gruntowych
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
miód, pieprz, sól

 

Ogórki myjemy obieramy i kroimy w plasterki. W szklance lub specjalnym shakerze łączymy 4 łyżki oliwy łyżkę octu balsamicznego i łyżeczkę płynnego jasnego miodu. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Mieszamy dokładnie i zalewamy ogórki. Do winegretu możemy dodać ząbek czosnku lub kawałek ostrej chili.

 

Polecamy też inne zastosowania ogórków

Tzatziki - kliknij!

 

Małosolne pepperoni - kliknij!

 

 

Pałki z kurczaka z ogórkami - kliknij!

 

Nie masz czasu na gotowanie? Poznaj 10 potraw, które przygotujesz w kwadrans! Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto z jednego jajka

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...

Odsłon: 2795

30 min
5
Ciasta Tort kakaowy z wiśniami.

Tort wykonany z biszkoptu kakaowego, przełożony kremem o smaku kakaowym, mocn...

Odsłon: 87

>60 min
2
Dania główne Kluski śląskie bez jajka

Kluski przygotowane według przepisu Smaker. Oto link do przwepisu - https:/...

Odsłon: 1099

30 min
5
60 min
16

Polecane artykuły

Informacje Domowy syrop z goździków i miodu. Szybko działa na uporczywy kaszel

Goździki to przyprawa przeciwwirusowa, która wspaniale rozgrzewa i pomaga zwalczyć infekcję. Właśnie dlatego jest głównym składnikiem domowego spec...

10
Informacje Kołduny, kryszonka, chak-chak. Najsmaczniejsze potrawy kuchni tatarskiej

Kuchnia tatarska charakteryzuje się przede wszystkim aromatycznymi przyprawami, których mnóstwo spotkamy w Środkowej Azji. Wyróżnia się doskonale p...

4
Informacje Przystawki na każdą okazję. Zdrowe, sycące i szybkie do zrobienia

Przystawki to niedoceniana pozycja kulinarna - wiele osób nie uważa je za pełnowartościowe dania i rzadko przygotowuje je w zaciszu własnego domu....

4
Informacje Schab na obiad. 5 nieoczywistych dań ze schabu - takich jeszcze nie próbowałaś

Schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jeśli jednak nie przepadasz za tradycyjnymi kotletami schabowymi, postaw na powiew świeżości w swojej kuchni. W...

7