Fot. 123RF/Picsel
Wyszukane, smaczne i szybkie...
Zaczynamy nieco przewrotnie, bo potrawą, której przygotowanie zajmuje dobę. Gdzie jest haczyk? W kuchni spędzimy nie więcej jak kwadrans, a resztę zrobi za nas czas. Proponujemy kremowy serek do kanapek, na bazie mleka.
Pesto to gęsty sos, który zazwyczaj robimy z bazylii. Idealnie komponuje się z makaronami, sałatkami czy kanapkami. Pesto jednak można zrobić niemal ze wszystkiego. Pesto sicilliana na przykład to pasta z suszonych pomidorów. Pesto pietruszkowe to tańsza alternatywa dla pesto genovese, czyli bazyliowego. A pesto z rukoli? A to już musicie spróbować sami...
W 15 minut to można zrobić co najwyżej kanapki... Zgoda, ale nawet szybkie kanapki nie muszą być nudne, wystarczy nieco pokombinować lub poszukać odpowiedniej inspiracji. Nigella Lawson zwykła mawiać, że najczęściej gotuje z tego, co ma akurat pod ręką. Całkiem przypadkiem w jej spiżarni zawsze znajduje się hiszpańska kiełbasa chorizzo. Nie wiemy jak ona to robi, ale raz w życiu chorizzo spróbować powinien każdy. Chociażby w takich włoskich panini.
Placki! Doskonały pomysł na śniadanie, obiad, podwieczorek czy kolację. Idealne danie, gdy lodówka świeci pustkami - wystarczą jajka, mąka, szczypta fantazji, garść otwartości na nowe smaki i nieco kulinarnej odwagi. A inspiracją niechaj będą limonkowe nuty smakowe połączone z delikatną chrupkością migdałów.
Kwadrans na przygotowanie krewetek to stanowczo za dużo. Te najpopularniejsze na naszych stołach owoce morza wymagają bardzo szybkiej obróbki cieplnej, na bardzo ostrym ogniu. W innym wypadku mogą zacząć się dusić lub zwiną się w kłębek i stwardnieją. 5-6 minut smażenia w zupełności wystarczy, by je odpowiednio zrumienić. Proponujemy krewetki na ostro, bo po prostu są pyszne.
Pancakes to w dosłownym tłumaczeniu ciastka z patelni, mylnie przekładane na nasze kulinarne realia jako naleśniki. Sekretem amerykańskich pancake'ów jest połączenie mąki z maślanką i proszkiem do pieczenia. Pancake'om zatem bliżej do naszych racuchów niż naleśników. Aby było i zdrowo i modnie podamy pancake'i ze szpinakiem.
Pora na naleśniki - czyli tak popularną odmianę przywołanych wcześniej pancake'ów. A może to pancake'i są odmianą naleśników? Tak naprawdę nie jest to ważne - skupmy się na nadzieniu, bo bez niego nie ma naleśników. Nasza propozycja to szynka i ser.
Fritatta lub tortilla, czyli po prostu omlet. Pomysł na szybki, sycący obiad, czy śniadanie, które postawi nas na nogi nawet po najbardziej szalonej imprezie - sprawdzone! Dodatkowo, takie danie karmi się resztkami z obiadu, czy lodówkowymi niedobitkami. Do omletu bowiem można dodać niemal wszystko. Inspiracja? Taka oto śniadaniowa, ponoć dietetyczna, fritatta.
Pełnoziarniste - to słowo w kuchni robi zawrotna karierę. Chętnie kupujemy pełnoziarniste pieczywo, częściej wybieramy makaron pełnoziarnisty zamiast jasnego, lubimy zamówić w restauracji naleśniki z maki pełnoziarnistej, a w przypadku deserów, wybieramy produkty pełnoziarniste rozgrzeszając się z ulegania pokusie. Nic dziwnego - mąka pełnoziarnista jest dietetyczna i lekkostrawna, dlatego pewnie chętnie wypróbujemy ciasteczka pełnoziarniste, z użyciem otrąb i... marchewki!
Widzieliśmy truskawki - na razie zabójczo drogie, ale już kuszą... Truskawki zazwyczaj jadamy ze śmietaną i cukrem, a w szczycie sezonu przerabiamy je na koktajle lub dodajemy do ciast. Z truskawek można też zrobić intrygujący deser, łączący w sobie słodycz i wytrawność. W 15 minut - dla ciekawych nowych smaków!
Przegląd dań obiadowych, które przygotujesz w 30 minut. Kliknij: część pierwsza i cześć druga!
BR