Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL
1. Ma więcej witaminy C niż cytryna
Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później gwałtownie spada. Warto zapamiętać przed sezonem przeziębieniowym!
10 szokujących faktów o jedzeniu. Kliknij!
2. Te ostre zawierają substancję zabijającą komórki nowotworowe
W badaniach przeprowadzonych na Uniwersytecie Nottingham wykazano, że kapsaicyna - substancja odpowiedzialna za ostry smak papryczek chili, takich jak jalapeno, piri-piri, tabasco czy cayenne - pobudza komórki nowotworu do "samobójstwa" (w medycynie nazywanego "apoptozą"). Na razie wiadomo, że dzieje się tak w przypadku raka prostata.
Książka kucharska: 20 przepisów na paprykę. Kliknij!
Kapsaicyna w zbyt dużych dawkach jest toksyczna, a nawet może doprowadzić do śmierci, dlatego nie można jej kupić jako ostrej przyprawy w sklepie i nie należy jej nadużywać. Jest niewskazana dla osób uskarżających się na choroby układu pokarmowego. Stosuje się ją w niektórych gazach pieprzowych, ale także i lekach przeciwbólowych na migrenę, reumatoidalne zapalenie stawów czy zapalenie zatok oraz środkach rozgrzewających stawy i mięśnie.
Tej substancji nie zawierają zwykłe, słodkie papryki.
3. Czerwona jest najzdrowsza
Czerwona papryka zawiera barwnik o nazwie likopen. Jest on jednym z najsilniejszych antyoksydantów, które "wymiatają" wolne rodniki. Ilość karotenu - innego barwnika, obecnego też w marchewce - w czerwonej papryce jest 9 razy większa niż w zielonej. A poziom witaminy C jest dwukrotnie wyższy. Także żółta papryka ma mniej wartości odżywczych niż czerwona.
Ale do jedzenia polecamy wszystkie kolory!
Przeczytaj też o właściwościach: Ogórków | Bobu | Jabłek | Moreli | Szpinaku | Bakłażanów
Anna Wiśniewska/Smaker.pl
Źródła wykorzystane w artykule znajdziesz tutaj.