Rozwiązanie konkursu: sylwestrowe przekąski

Sylwestrowe szaleństwa już za nami i to najwyższy czas, abyśmy poznali szczęśliwców, do których powędrują fantastyczne zestawy nagród od TVP2.

Czytając odpowiedzi konkursowe, nabraliśmy pewności, że wasz sylwester był nie tylko pełen szampańskiej zabawy w doborowym towarzystwie, ale również stał się okazją do wypróbowania wielu, smacznych przepisów. Bardzo nas zainspirowaliście, przez co wybór laureatów nie był łatwy. Ostatecznie jury zadecydowało, że nagrody powędrują do:

I miejsce:

Pani Katarzyna:

Idealną, sylwestrową przekąską jest sałatka. Jest to najlepsze rozwiązanie na szybki, pożywny i smaczny poczęstunek, kiedy za chwilę w naszym domu mają pojawić się goście. Ja zawsze sięgam po sałatkę makaronową z dipem bazyliowo - czosnkowym. Uwielbiam ją! Gości w mim domu od lat. Zawsze doskonale sprawdza się na wszelkiego rodzaju okazje. Smakuje wszystkim - dzieciom oraz dorosłym. Składniki w niej użyte otula lekki i aromatyczny dip jogurtowy, a dodatek kukurydzy i świeżego ogórka nadaje jej soczystości. Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale za to świetnie smakuje i kusi aromatem czosnku oraz bazylii.

Aby ją przygotować potrzebujemy następujących składników:
- 100 g makaronu (gwiazdki)
- 100 g żółtego sera
- 100 g kiełbasy drobiowej z piersi kurczaka
- 1 puszka słodkiej kukurydzy konserwowej
- 3 duże ogórki gruntowe lub 1 ogórek szklarniowy

DIP BAZYLIOWO - CZOSNKOWY:
- 170 g jogurtu naturalnego
- 5 - 6 łyżeczek majonezu delikatnego lub jogurtowego
- 2 ząbki czosnku
- garść listków bazylii
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól do smaku
- pieprz
A przygotowanie jest bardzo proste:
KROK 1. Makaron gwiazdki gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy i kleksem oleju lub masła. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą i studzimy.
Następnie przygotowujemy dip:
Do miseczki dodajemy jogurt naturalny, 5 - 6 łyżeczek delikatnego majonezu i dokładnie mieszamy dla dobrego połączenia obu składników bazowych.
Sporą garść świeżych lisków bazylii drobno siekamy i dodajemy do miseczki wraz z 2 łyżeczkami suszonej bazylii i dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Ponownie wszystko mieszamy, a na koniec doprawiamy solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
KROK 2. Do dużej miski dodajemy ugotowany makaron, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz pokrojone w kostkę ogórki, żółty ser* i lekką kiełbaskę z piersi kurczaka. Wszystkie składniki zalewamy przygotowanym dipem i dokładnie mieszamy.
* Ważne aby ser był półtwardy. Do sałatki świetnie sprawdzi się francuski Morbier. Odstawiamy na chwilę dla dobrego przejścia smaków i aromatów.

II miejsce:

Pani Paulina:

Uwielbiam ten słony smak łososia i do tego delikatny i kremowy mascarpone i ostrość szczypioru. Świetny dodatek na świątecznym Stole jak również Wspaniała Sylwestrowa przekąska:)

7-8 płatów łososia
1 opakowanie sera mascarpone
pęczek szczypiorku
pieprz kolorowy świeżo mielony
ocen winny biały

Łososia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Na każdy płat kładziemy łyżkę sera mascarpone i zwijamy w rulon.
Wkładamy do naczynia. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Skrapiamy niewielką ilością octu winnego. Wkładamy do lodówki do schłodzenia

III miejsce:

Pani Marta:

Sylwestra spędzamy z dziećmi, więc część przekąsek jest z menu bardziej delikatnego: naleśniki posmarowane roztopioną czekoladą oraz naleśniki posmarowane masłem orzechowym i marmoladą porzeczkową, zwinięte w ruloniki, pokrojone na mini porcje i nabite na wykałaczki. Dla dorosłych będą naleśniki posmarowane serkiem chrzanowym z łososiem wędzonym i koperkiem również w mini-porcjach, a do tego wielka micha fistaszków w łupinach, bo to nasza doroczna tradycja - by w Sylwestra oglądając jakiś przyjemny film familijny kruszyć wszędzie dookoła łupiny z orzeszków ;)

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

6
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3