Do góry

Newsy

Rozwiązanie konkursu: sylwestrowe przekąski

Sylwestrowe szaleństwa już za nami i to najwyższy czas, abyśmy poznali szczęśliwców, do których powędrują fantastyczne zestawy nagród od TVP2.

Czytając odpowiedzi konkursowe, nabraliśmy pewności, że wasz sylwester był nie tylko pełen szampańskiej zabawy w doborowym towarzystwie, ale również stał się okazją do wypróbowania wielu, smacznych przepisów. Bardzo nas zainspirowaliście, przez co wybór laureatów nie był łatwy. Ostatecznie jury zadecydowało, że nagrody powędrują do:

I miejsce:

Pani Katarzyna:

Idealną, sylwestrową przekąską jest sałatka. Jest to najlepsze rozwiązanie na szybki, pożywny i smaczny poczęstunek, kiedy za chwilę w naszym domu mają pojawić się goście. Ja zawsze sięgam po sałatkę makaronową z dipem bazyliowo - czosnkowym. Uwielbiam ją! Gości w mim domu od lat. Zawsze doskonale sprawdza się na wszelkiego rodzaju okazje. Smakuje wszystkim - dzieciom oraz dorosłym. Składniki w niej użyte otula lekki i aromatyczny dip jogurtowy, a dodatek kukurydzy i świeżego ogórka nadaje jej soczystości. Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale za to świetnie smakuje i kusi aromatem czosnku oraz bazylii.

Aby ją przygotować potrzebujemy następujących składników:
- 100 g makaronu (gwiazdki)
- 100 g żółtego sera
- 100 g kiełbasy drobiowej z piersi kurczaka
- 1 puszka słodkiej kukurydzy konserwowej
- 3 duże ogórki gruntowe lub 1 ogórek szklarniowy

DIP BAZYLIOWO - CZOSNKOWY:
- 170 g jogurtu naturalnego
- 5 - 6 łyżeczek majonezu delikatnego lub jogurtowego
- 2 ząbki czosnku
- garść listków bazylii
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól do smaku
- pieprz
A przygotowanie jest bardzo proste:
KROK 1. Makaron gwiazdki gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy i kleksem oleju lub masła. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą i studzimy.
Następnie przygotowujemy dip:
Do miseczki dodajemy jogurt naturalny, 5 - 6 łyżeczek delikatnego majonezu i dokładnie mieszamy dla dobrego połączenia obu składników bazowych.
Sporą garść świeżych lisków bazylii drobno siekamy i dodajemy do miseczki wraz z 2 łyżeczkami suszonej bazylii i dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Ponownie wszystko mieszamy, a na koniec doprawiamy solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
KROK 2. Do dużej miski dodajemy ugotowany makaron, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz pokrojone w kostkę ogórki, żółty ser* i lekką kiełbaskę z piersi kurczaka. Wszystkie składniki zalewamy przygotowanym dipem i dokładnie mieszamy.
* Ważne aby ser był półtwardy. Do sałatki świetnie sprawdzi się francuski Morbier. Odstawiamy na chwilę dla dobrego przejścia smaków i aromatów.

II miejsce:

Pani Paulina:

Uwielbiam ten słony smak łososia i do tego delikatny i kremowy mascarpone i ostrość szczypioru. Świetny dodatek na świątecznym Stole jak również Wspaniała Sylwestrowa przekąska:)

7-8 płatów łososia
1 opakowanie sera mascarpone
pęczek szczypiorku
pieprz kolorowy świeżo mielony
ocen winny biały

Łososia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Na każdy płat kładziemy łyżkę sera mascarpone i zwijamy w rulon.
Wkładamy do naczynia. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Skrapiamy niewielką ilością octu winnego. Wkładamy do lodówki do schłodzenia

III miejsce:

Pani Marta:

Sylwestra spędzamy z dziećmi, więc część przekąsek jest z menu bardziej delikatnego: naleśniki posmarowane roztopioną czekoladą oraz naleśniki posmarowane masłem orzechowym i marmoladą porzeczkową, zwinięte w ruloniki, pokrojone na mini porcje i nabite na wykałaczki. Dla dorosłych będą naleśniki posmarowane serkiem chrzanowym z łososiem wędzonym i koperkiem również w mini-porcjach, a do tego wielka micha fistaszków w łupinach, bo to nasza doroczna tradycja - by w Sylwestra oglądając jakiś przyjemny film familijny kruszyć wszędzie dookoła łupiny z orzeszków ;)

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń