Smak szczęścia, czyli tajemnicze umami

Kwaśny, słodki, słony i gorzki – wydawałoby się, że to są wszystkie smaki, jakie jest w stanie wyczuć człowiek. Ale jest jeszcze jeden smak podstawowy: umami. Pierwszy raz stykamy się z nim już w niemowlęctwie, bo umami smakuje mleko matki.

Umami to smak dzieciństwa. / fot. 123rf.com

 

Umami to jeden z pięciu podstawowych, znanych nam smaków. Jest to smak, opisywany jako „intensywny", „mięsisty" czy „rosołowy". Wywołuje przyjemne, tłustawe wrażenie na języku. Umami sprawia, że smak potrawy staje się pełniejszy. Mamy wrażenie, że składniki i smaki komponują się ze sobą idealnie.


Smak szczęścia

Co się dzieje, kiedy coś smakuje nam umami? Receptory na całej powierzchni języka i w jamie ustnej (zarówno u ludzi, jak i u zwierząt) wykrywają glutaminiany i nukleotydy. W wyniku odbioru bodźca smakowego umami, w organizmie zaczynają być produkowane neurotransmitery, a wśród nich serotonina, nazywana „hormonem szczęścia". Na pewno nie bez znaczenia jest fakt, że smak umami kojarzy się nam z domem, bo... prawdziwą „bombą umami" jest gęsty, esencjonalny rosół.

 

Pyszny przepis na rosół. Kliknij!

rosół przepis


Co smakuje umami?

Ten smakowity smak jest obecny w:

- mięsie,
- rybach,
- dojrzewających serach,
- pomidorach,
- szpinaku,
- winogronach,
- selerze,
- orzechach,
- grzybach,
- brokułach,
- zielonej herbacie,
- sosie sojowym,
- wodorostach.

To właśnie od wodorostów zaczęła się cała historia umami. W 1908 roku Kikunae Ikeda, profesor Uniwersytetu Tokijskiego odkrył, że za smak rosołu z wodorostów kombu jest odpowiedzialny kwas glutaminowy. Uznał, że smak wywołany przez ten związek chemiczny powinien być wyodrębniony, tak jak pozostałe smaki: słodki, słony, gorzki i kwaśny.

Przyprawą i dodatkiem do żywności o smaku umami jest glutaminian sodu (kod na opakowaniach E621), dodawany do wielu potraw i produktów. Wbrew „chemicznej" nazwie, nie jest on szkodliwy dla człowieka. Podejrzewano, że może mieć związek z syndromem chińskiej restauracji, ale najnowsze badania tego nie potwierdzają. Glutaminian jest również naturalnie produkowany w ludzkim organizmie.


10 szokujących faktów o jedzeniu! Kliknij!
10 szokujących faktów o jedzeniu

 

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 177

15 min
9
>60 min
5
15 min
4
Przekąski Galareta z żeberek wieprzowych

Galaretę z wieprzowiny robi się przeważnie z nóżek lub golonek, ale nie każdy...

Odsłon: 156

30 min
5
Zupy Rosół kolagenowy

Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...

Odsłon: 387

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

1
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

5