To warto wiedzieć o brukselce!

Okazuje się, że zwykła, niepozorna brukselka może nieźle zaskoczyć!

Jakie właściwości może mieć brukselka? Fot. 123RF.COM/PICSEL


Brukselka i kapusta lepsze niż zwykła, zdrowa dieta

Dieta bogata w rośliny kapustowate (m.in. kapusta, brukselka, kalafior, brokuły, rzeżucha, rzodkiewka) lepiej chroni przed rakiem niż dieta uwzględniająca różne warzywa i owoce. Potwierdzają to badania in vitro (na pobranych komórkach, przeprowadzane poza organizmem) i in vivo (wewnątrz organizmu).

 

Książka kucharska: 15 przepisów na dania z brukselki. Kliknij!

Brukselka i spółka zawierają, tak jak i wszystkie inne rośliny, dużą ilość antyoksydantów. Ale jest też coś, co je wyróżnia spośród innych warzyw i owoców. Jest to grupa substancji o nazwie glukozynolany. Ulegają one hydrolizie pod wpływem enzymu (mirozynazy) i np. krojenia czy żucia kapustowatych, uwalniając inne substancje, które mają silne działanie przeciwnowotworowe.

Pamiętajmy, że dieta bogata w te rośliny nie może być pozbawiona innych składników - musi być odpowiednio zbilansowana, aby korzystnie wpływać na zdrowie.


Spowolnić czas

Działanie wolnych rodników uszkadza komórki i przyspiesza starzenie się organizmu. Uszkodzenia DNA mogą doprowadzić do nieprawidłowego działania poszczególnych komórek, mutacji, a nawet śmierci komórki. Podejrzewa się, że zwiększają także ryzyko wystąpienia nowotworów. Jeśli organizm jest w stanie się bronić, zachowana zostaje równowaga.

Badania potwierdzają, że już 300 gramów gotowanej brukselki (czyli ok. 15 główek) dziennie zmniejszało uszkodzenia DNA wywołane naturalnymi procesami metabolicznymi i działaniem wolnych rodników. Porównywano działanie brukselki i innych warzyw, spoza rodziny kapustowatych.

Jak gotować brukselkę?
Odpowiedź znajdziesz na następnej stronie!

Następna strona >>

1 2
z
3

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 63

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2