To warto wiedzieć o brukselce!

Okazuje się, że zwykła, niepozorna brukselka może nieźle zaskoczyć!

Jak gotować brukselkę?

Brukselkom wystarczy 8-10 minut we wrzątku lub na patelni. Po podgotowaniu powinny być nadal al dente i mieć intensywny zielony kolor. Po odcedzeniu trzeba je opłukać zimną wodą, gdyż zbyt mocno ugotowane stają się gorzkie i tracą kolor.

Jak pozbyć się zapachu gotowanej brukselki? Poradę domową znajdziesz tutaj.

Mikołaj Rey w ramach swojego cyklu kulinarnego przekonywał w studiu "Dzień Dobry TVN" do jedzenia brukselki. Rey opowiedział m.in. o jej wartościach odżywczych oraz wymienił sposoby na zniwelowanie jej goryczkowatego smaku. W reportażu kucharz przyglądał się procesowi produkcji brukselki oraz podał przepis na danie z brukselką w roli głównej.

 

Dowiedz się o ciekawych właściwościach: Papryki | Pomidorów | JabłekPestek dyni

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła wykorzystane w artykule znajdziesz tutaj.

Następna strona >>

Interesują cię właściwości brukselki? Wróć na poprzednią stronę!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
wszystkie
7

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

4
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5