Dania jednogarnkowe

Okazuje się, że zwykła, niepozorna brukselka może nieźle zaskoczyć!

Jakie właściwości może mieć brukselka? Fot. 123RF.COM/PICSEL


Brukselka i kapusta lepsze niż zwykła, zdrowa dieta

Dieta bogata w rośliny kapustowate (m.in. kapusta, brukselka, kalafior, brokuły, rzeżucha, rzodkiewka) lepiej chroni przed rakiem niż dieta uwzględniająca różne warzywa i owoce. Potwierdzają to badania in vitro (na pobranych komórkach, przeprowadzane poza organizmem) i in vivo (wewnątrz organizmu).

 

Książka kucharska: 15 przepisów na dania z brukselki. Kliknij!

Brukselka i spółka zawierają, tak jak i wszystkie inne rośliny, dużą ilość antyoksydantów. Ale jest też coś, co je wyróżnia spośród innych warzyw i owoców. Jest to grupa substancji o nazwie glukozynolany. Ulegają one hydrolizie pod wpływem enzymu (mirozynazy) i np. krojenia czy żucia kapustowatych, uwalniając inne substancje, które mają silne działanie przeciwnowotworowe.

Pamiętajmy, że dieta bogata w te rośliny nie może być pozbawiona innych składników - musi być odpowiednio zbilansowana, aby korzystnie wpływać na zdrowie.


Spowolnić czas

Działanie wolnych rodników uszkadza komórki i przyspiesza starzenie się organizmu. Uszkodzenia DNA mogą doprowadzić do nieprawidłowego działania poszczególnych komórek, mutacji, a nawet śmierci komórki. Podejrzewa się, że zwiększają także ryzyko wystąpienia nowotworów. Jeśli organizm jest w stanie się bronić, zachowana zostaje równowaga.

Badania potwierdzają, że już 300 gramów gotowanej brukselki (czyli ok. 15 główek) dziennie zmniejszało uszkodzenia DNA wywołane naturalnymi procesami metabolicznymi i działaniem wolnych rodników. Porównywano działanie brukselki i innych warzyw, spoza rodziny kapustowatych.

Jak gotować brukselkę?
Odpowiedź znajdziesz na następnej stronie!

Następna strona >>

1 2
z
3

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Leszcz smażony na patelni

Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...

Odsłon: 53

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

4
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

2
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

7
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0