Sprawdzone przepisy na karnawał

Okazuje się, że zwykła, niepozorna brukselka może nieźle zaskoczyć!

Jak gotować brukselkę?

Brukselkom wystarczy 8-10 minut we wrzątku lub na patelni. Po podgotowaniu powinny być nadal al dente i mieć intensywny zielony kolor. Po odcedzeniu trzeba je opłukać zimną wodą, gdyż zbyt mocno ugotowane stają się gorzkie i tracą kolor.

Jak pozbyć się zapachu gotowanej brukselki? Poradę domową znajdziesz tutaj.

Mikołaj Rey w ramach swojego cyklu kulinarnego przekonywał w studiu "Dzień Dobry TVN" do jedzenia brukselki. Rey opowiedział m.in. o jej wartościach odżywczych oraz wymienił sposoby na zniwelowanie jej goryczkowatego smaku. W reportażu kucharz przyglądał się procesowi produkcji brukselki oraz podał przepis na danie z brukselką w roli głównej.

 

Dowiedz się o ciekawych właściwościach: Papryki | Pomidorów | JabłekPestek dyni

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła wykorzystane w artykule znajdziesz tutaj.

Następna strona >>

Interesują cię właściwości brukselki? Wróć na poprzednią stronę!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
17
Zupy Flaczki z kurczaka

to propozycja dla osób, którzy nie zdecydują się na zjedzenie tych prawdziwyc...

Odsłon: 126

30 min
4
Dodatki Surówka z porem

Przepis na prostą i pyszną surówkę! Zdrowy dodatek do obiadu zapewniający sol...

Odsłon: 26

15 min
0
Desery Faworki

Prosty przepisy na przepyszne faworki, kruche, lekkie jak puszek i bardzo sma...

Odsłon: 424

60 min
4

Przepis dnia

Dania główne Nóżki z kurczaka pieczone w warzywach

Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...

Odsłon: 8544

30 min
14
Dania główne Kotlety mielone ze schabu

Ze schabu wieprzowego najczęściej przygotowywałam klasyczne schabowe, ale te...

Odsłon: 2612

15 min
9