Sezon na dynię

Okazuje się, że zwykła, niepozorna brukselka może nieźle zaskoczyć!

Jak gotować brukselkę?

Brukselkom wystarczy 8-10 minut we wrzątku lub na patelni. Po podgotowaniu powinny być nadal al dente i mieć intensywny zielony kolor. Po odcedzeniu trzeba je opłukać zimną wodą, gdyż zbyt mocno ugotowane stają się gorzkie i tracą kolor.

Jak pozbyć się zapachu gotowanej brukselki? Poradę domową znajdziesz tutaj.

Mikołaj Rey w ramach swojego cyklu kulinarnego przekonywał w studiu "Dzień Dobry TVN" do jedzenia brukselki. Rey opowiedział m.in. o jej wartościach odżywczych oraz wymienił sposoby na zniwelowanie jej goryczkowatego smaku. W reportażu kucharz przyglądał się procesowi produkcji brukselki oraz podał przepis na danie z brukselką w roli głównej.

 

Dowiedz się o ciekawych właściwościach: Papryki | Pomidorów | JabłekPestek dyni

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła wykorzystane w artykule znajdziesz tutaj.

Następna strona >>

Interesują cię właściwości brukselki? Wróć na poprzednią stronę!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto z kiwi bez pieczenia

Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...

Odsłon: 36478

30 min
30
Dania główne wieprzowina w piwie

Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...

Odsłon: 378

>60 min
4
>60 min
5
Ciasta Słonecznikowiec

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...

Odsłon: 9191

>60 min
7