Jak gotować brukselkę?
Brukselkom wystarczy 8-10 minut we wrzątku lub na patelni. Po podgotowaniu powinny być nadal al dente i mieć intensywny zielony kolor. Po odcedzeniu trzeba je opłukać zimną wodą, gdyż zbyt mocno ugotowane stają się gorzkie i tracą kolor.
Jak pozbyć się zapachu gotowanej brukselki? Poradę domową znajdziesz tutaj.
Mikołaj Rey w ramach swojego cyklu kulinarnego przekonywał w studiu "Dzień Dobry TVN" do jedzenia brukselki. Rey opowiedział m.in. o jej wartościach odżywczych oraz wymienił sposoby na zniwelowanie jej goryczkowatego smaku. W reportażu kucharz przyglądał się procesowi produkcji brukselki oraz podał przepis na danie z brukselką w roli głównej.
Dowiedz się o ciekawych właściwościach: Papryki | Pomidorów | Jabłek | Pestek dyni
Anna Wiśniewska/Smaker.pl
Źródła wykorzystane w artykule znajdziesz tutaj.
Interesują cię właściwości brukselki? Wróć na poprzednią stronę! |
---|