Przedwiosenna odnowa - najlepsze przepisy

Okazuje się, że zwykła, niepozorna brukselka może nieźle zaskoczyć!

Jak gotować brukselkę?

Brukselkom wystarczy 8-10 minut we wrzątku lub na patelni. Po podgotowaniu powinny być nadal al dente i mieć intensywny zielony kolor. Po odcedzeniu trzeba je opłukać zimną wodą, gdyż zbyt mocno ugotowane stają się gorzkie i tracą kolor.

Jak pozbyć się zapachu gotowanej brukselki? Poradę domową znajdziesz tutaj.

Mikołaj Rey w ramach swojego cyklu kulinarnego przekonywał w studiu "Dzień Dobry TVN" do jedzenia brukselki. Rey opowiedział m.in. o jej wartościach odżywczych oraz wymienił sposoby na zniwelowanie jej goryczkowatego smaku. W reportażu kucharz przyglądał się procesowi produkcji brukselki oraz podał przepis na danie z brukselką w roli głównej.

 

Dowiedz się o ciekawych właściwościach: Papryki | Pomidorów | JabłekPestek dyni

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła wykorzystane w artykule znajdziesz tutaj.

Następna strona >>

Interesują cię właściwości brukselki? Wróć na poprzednią stronę!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Honoratka

Honoratka to efektowne ciasto biszkoptowe z malinami. Pogodzi gusta wielbicie...

Odsłon: 2720

60 min
4
Desery Orzeszki

Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...

Odsłon: 617

30 min
6

Przepis dnia

Desery Tarta marcepanowo-czekoladowa

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...

Odsłon: 1594

>60 min
7
Desery Serniki

Te pyszne serniczki przygotowałam według przepisu wałek. Oto link do przepisu...

Odsłon: 7984

15 min
11
Przekąski Galareta wieprzowa

witam serdecznie dziś polecę wam pyszną galaretę wieprzową lubicie ?

Odsłon: 1518

30 min
10