Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Okazuje się, że zwykła, niepozorna brukselka może nieźle zaskoczyć!

Jak gotować brukselkę?

Brukselkom wystarczy 8-10 minut we wrzątku lub na patelni. Po podgotowaniu powinny być nadal al dente i mieć intensywny zielony kolor. Po odcedzeniu trzeba je opłukać zimną wodą, gdyż zbyt mocno ugotowane stają się gorzkie i tracą kolor.

Jak pozbyć się zapachu gotowanej brukselki? Poradę domową znajdziesz tutaj.

Mikołaj Rey w ramach swojego cyklu kulinarnego przekonywał w studiu "Dzień Dobry TVN" do jedzenia brukselki. Rey opowiedział m.in. o jej wartościach odżywczych oraz wymienił sposoby na zniwelowanie jej goryczkowatego smaku. W reportażu kucharz przyglądał się procesowi produkcji brukselki oraz podał przepis na danie z brukselką w roli głównej.

 

Dowiedz się o ciekawych właściwościach: Papryki | Pomidorów | JabłekPestek dyni

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła wykorzystane w artykule znajdziesz tutaj.

Następna strona >>

Interesują cię właściwości brukselki? Wróć na poprzednią stronę!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
38
Desery Babka cytrynowa

Moja ulubiona babka. Jest wilgotna, pachnie cytryną czyli jest dokładnie taka...

Odsłon: 696494

60 min
1166
Ciasta Babka piaskowa - cytrynowa

Przepis na tę babkę pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Babka jest pyszna...

Odsłon: 1500

30 min
5
30 min
2
Ciasta Babka marchewkowa korzenna

Prosta babka marchewkowa, puszysta, wilgotna i delikatna. Dodamy do niej odro...

Odsłon: 184

30 min
2
Zupy Barszcz biały z kiełbasą

Czym różni się wielkanocny barszcz biały z kiełbasą i jajkami od żurku z taki...

Odsłon: 7135

30 min
10