Czy to zwykła przekąska? Fot. 123RF.COM/PICSEL
1. Pestki dyni pomagają na serce i obniżają cholesterol
Zawarte w pestkach dyni (oraz w np. orzechach) fitosterole mają podobną budowę do cząsteczek cholesterolu. Ale równocześnie działają na nas inaczej - roślinne sterole zmniejszają jego wchłanianie, dzięki czemu obniżają poziom cholesterolu całkowitego i "złego".
"Zły cholesterol" nie istnieje?! Kliknij!
2. Pestki leczą depresję?
Istnieją badania, które potwierdzają, że zawarty w pestkach dyni tryptofan - niezbędny aminokwas, obecny także w białku jajka, spirulinie, dorszu, soi czy parmezanie - może wspomagać terapię antydepresyjną. Naukowcy tłumaczą to faktem, że jest on prekursorem m.in. serotoniny, tak zwanego "hormonu szczęścia". Jednak nie wszystkie badania potwierdzają skuteczność tryptofanu.
Pestki pestkami, ale co zrobić z dynią? Kliknij!
3. Na raka
Dieta bogata w pestki dyni obniża ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego, piersi i płuc. Najlepiej działa oczywiście w połączeniu z jedzeniem warzyw i owoców oraz regularną aktywnością fizyczną.
Przeczytaj też o właściwościach: Papryki | Jabłek | Pomidorów | Orzechów | Bakłażanów
Dynie w ogrodzie Alicji. Zobacz!
Anna Wiśniewska/Smaker.pl
Źródła wykorzystane w artykule znajdziesz tutaj.