Dania jednogarnkowe

Okazuje się, że zwykła, niepozorna brukselka może nieźle zaskoczyć!

Jakie właściwości może mieć brukselka? Fot. 123RF.COM/PICSEL


Brukselka i kapusta lepsze niż zwykła, zdrowa dieta

Dieta bogata w rośliny kapustowate (m.in. kapusta, brukselka, kalafior, brokuły, rzeżucha, rzodkiewka) lepiej chroni przed rakiem niż dieta uwzględniająca różne warzywa i owoce. Potwierdzają to badania in vitro (na pobranych komórkach, przeprowadzane poza organizmem) i in vivo (wewnątrz organizmu).

 

Książka kucharska: 15 przepisów na dania z brukselki. Kliknij!

Brukselka i spółka zawierają, tak jak i wszystkie inne rośliny, dużą ilość antyoksydantów. Ale jest też coś, co je wyróżnia spośród innych warzyw i owoców. Jest to grupa substancji o nazwie glukozynolany. Ulegają one hydrolizie pod wpływem enzymu (mirozynazy) i np. krojenia czy żucia kapustowatych, uwalniając inne substancje, które mają silne działanie przeciwnowotworowe.

Pamiętajmy, że dieta bogata w te rośliny nie może być pozbawiona innych składników - musi być odpowiednio zbilansowana, aby korzystnie wpływać na zdrowie.


Spowolnić czas

Działanie wolnych rodników uszkadza komórki i przyspiesza starzenie się organizmu. Uszkodzenia DNA mogą doprowadzić do nieprawidłowego działania poszczególnych komórek, mutacji, a nawet śmierci komórki. Podejrzewa się, że zwiększają także ryzyko wystąpienia nowotworów. Jeśli organizm jest w stanie się bronić, zachowana zostaje równowaga.

Badania potwierdzają, że już 300 gramów gotowanej brukselki (czyli ok. 15 główek) dziennie zmniejszało uszkodzenia DNA wywołane naturalnymi procesami metabolicznymi i działaniem wolnych rodników. Porównywano działanie brukselki i innych warzyw, spoza rodziny kapustowatych.

Jak gotować brukselkę?
Odpowiedź znajdziesz na następnej stronie!

Następna strona >>

1 2
z
3

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto z jednego jajka

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...

Odsłon: 2882

30 min
5
Przekąski Ryba w sosie pomidorowym.

Usmażone kostki z miruny zrobione w sosie warzywnym z pomidorami.

Odsłon: 127

30 min
3
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1635

30 min
9
15 min
25

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8