Okazuje się, że zwykła, niepozorna brukselka może nieźle zaskoczyć!

Źródła wykorzystane w artykule:

P. Bansal, M. Khoobchandani, Vijay Kumar, M. M. Srivastava "Cruciferous Vegetables: Novel Cancer Killer and Guardians of Our Health" [w:] "Chemistry of Phytopotentials: Health, Energy and Environmental Perspectives" 2012.

Hans Verhagen, Henrik E. Poulsen, Steffen Loft, Geert van Poppel, Marianne I. Willems, Peter J. van Bladeren "Reduction of oxidative DNA-damage in humans by Brussels sprouts" [w:] "Carcinogenesis" 1995.

Jeremy P. E. Spencer, Alan Crozier (red.) "Flavonoids and Related Compounds: Bioavailability and Function" 2012. Joanna Karolkiewicz "Wpływ stresu oksydacyjnego na strukturę i funkcję komórek oraz konsekwencje wynikające z uszkodzeń wolnorodnikowych - związek z procesami starzenia" [w:] Gerontologia Polska" 2011.

1 2 3
z
3

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Papryka faszerowana

Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...

Odsłon: 4552

30 min
11
Dania główne Ryba po grecku

Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...

Odsłon: 1171

30 min
12
Dania główne risotto pomidorowe

Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...

Odsłon: 525

60 min
3