Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkładamy wszystko co najlepsze. Domowy sos chiński na bogato później możemy podać z ryżem, z makaronem. Pychota!
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1760
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1539
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1502
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1838
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1760
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1539
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1502
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1838
Składniki
W garnku, na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony drobno czosnek. Dodawać kolejno: starte na tarce, na grubych oczkach marchewki, pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną bardzo drobno papryczkę chili, szczypior drobno pokrojony, seler pokrojony na 1 cm kawałki, pomidory z puszki i na koniec pokrojoną w grubą kostkę cukinię. Dodać ok. 200 ml gorącej wody. Cały czas gotować na wolnym ogniu. Mieszać od czasu do czasu. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki plastry ananasa i wcześniej odsączoną na sicie kukurydzę. Dodać sok z cytryny, musztardę sarepską, pieprz czarny świeżo mielony, cukier i sól do smaku. Do syropu spod ananasów dodać zimnej wody tyle, żeby uzyskać około 200 ml. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Wlać do garnka i mieszać do czasu aż sos zgęstnieje. Już można zajadać. Sosem napełniać wyparzone słoiki. Mocno zakręcać pokrywki. Pokrywki też należy wyparzyć. Słoiki pasteryzować 15 min. Pozostawić w gorącej wodzie do wystudzenia. Domowy sos chiński na bogato można pakować na wakacje. Smacznego!