Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkładamy wszystko co najlepsze. Domowy sos chiński na bogato później możemy podać z ryżem, z makaronem. Pychota!
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 53
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 53
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
Składniki
W garnku, na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony drobno czosnek. Dodawać kolejno: starte na tarce, na grubych oczkach marchewki, pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną bardzo drobno papryczkę chili, szczypior drobno pokrojony, seler pokrojony na 1 cm kawałki, pomidory z puszki i na koniec pokrojoną w grubą kostkę cukinię. Dodać ok. 200 ml gorącej wody. Cały czas gotować na wolnym ogniu. Mieszać od czasu do czasu. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki plastry ananasa i wcześniej odsączoną na sicie kukurydzę. Dodać sok z cytryny, musztardę sarepską, pieprz czarny świeżo mielony, cukier i sól do smaku. Do syropu spod ananasów dodać zimnej wody tyle, żeby uzyskać około 200 ml. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Wlać do garnka i mieszać do czasu aż sos zgęstnieje. Już można zajadać. Sosem napełniać wyparzone słoiki. Mocno zakręcać pokrywki. Pokrywki też należy wyparzyć. Słoiki pasteryzować 15 min. Pozostawić w gorącej wodzie do wystudzenia. Domowy sos chiński na bogato można pakować na wakacje. Smacznego!