Dania jednogarnkowe

Wiele osób obawia się, że kolacja wigilijna zaprzepaści efekty miesięcy ćwiczeń i diety, a w dodatku nie będzie zbyt dobra dla zdrowia. Można jednak tego uniknąć, decydując się na przyrządzenie kolacji wigilijnej w wersji light za pomocą kilku trików.

Istnieją triki zmniejszające kaloryczność tradycyjnych potraw wigilijnych. / 123rf.com


Wigilijne ryby dla odchudzających się

Jak wiadomo, na wigilijnym stole serwuje się duże ilości ryb. Niektóre z nich są same w sobie tłuste, a jeszcze dodatkowo obtacza się je w panierce i smaży na głębokim oleju. Warto pozbyć się tego złego zwyczaju i zdecydować na nieco zdrowsze wyjście z sytuacji. Można albo zdecydować się na zamianę karpia i śledzia na tuńczyka czy dorsza, albo zrezygnować z panierki i podać ryby w wersji na parze, pieczone w ziołach albo w galarecie.

Wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji bez smażonej ryby. Ale wystarczy tylko zdjąć z ryby panierkę, a pozbędziemy się dzięki temu sporej ilości tłuszczu.

Jeśli chodzi o śledzie (zobacz 30 przepisów na śledzie), to zamiast dodawać do nich kaloryczną śmietanę, można zastąpić ją jogurtem naturalnym.

Do przygotowania karpia w galarecie będziemy potrzebowali:

- ok. 1 kg karpia, 
- pęczek włoszczyzny,
- 2 cebule,
- po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu,
- listek laurowy,
- sól,
- cukier,
- 2 białka,
- 2 łyżki octu,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- koperek, zielony groszek do dekoracji.

Przygotowanie:

1.Warzywa z włoszczyzny i cebule oczyścić, włożyć do garnka, posolić, dodać odrobinę cukru i ugotować wywar. Dodać do niego listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Następnie do wywaru ostrożnie włożyć dzwonka ryby i na wolnym ogniu gotować 15-20 minut. Wyjąć łyżką cedzakową.

2. Wywar przecedzić. Żelatynę rozmoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodać do wywaru, dolać lekko roztrzepane białka i ocet. Mieszając, całość podgrzewać na wolnym ogniu, aż wywar się sklaruje. Znów przecedzić

3. Na dno półmiska nalać trochę wywaru. Pozostawić w chłodzie aby zastygł. Następnie ułożyć warstwę warzyw i ryby. Udekorować. Zalać pozostałym wywarem. Wstawić do lodówki i pozostawić do zastygnięcia.

 

Książka kucharska: 12 przepisów na karpia. Kliknij!

Zobacz aż 12 różnych przepisów na karpia i wypróbuj je!

Pierogi - nie odsmażać!

Kolejnymi zasadami, jakich trzeba przestrzegać podczas przygotowywania wigilijnych potraw w wersji light jest nie odsmażanie pierogów po raz drugi, gdy chcemy je podgrzać. Wystarczy, że włożymy je na kilka minut do mikrofali czy wrzucimy do wrzątku, a uzyskamy dużo lepsze efekty, bez dodatkowych warstw tłuszczu.

Wigilijne słodkości

Warto również zrezygnować podczas przygotowywania klusków z makiem z dodatku masła. Wystarczy dodać miód oraz bakalie, które wystarczająco nadadzą smaku makaronowi.

Dobrze jest również dodać do przygotowywanych ciast na wigilijny stół przynajmniej 1/3 cukru mniej niż zwykle. W stworzeniu mniej kalorycznego makowca pomoże pozostawienie go bez polewy lukrowej.

Co można jeść bez ograniczeń?

Do woli podczas wigilijnej kolacji można jeść natomiast barszcz czerwony, który w pozytywny sposób wpływa na pracę serca, zapobiega miażdżycy oraz jest zdrowy dla wątroby. Ponadto, barszcz czerwony zawiera kwas foliowy, witaminy C i B1, a także żelazo.

Nie należy zapominać również o kompocie z suszu, który posiada właściwości wspomagające trawienie. Można będzie dzięki temu napojowi odciążyć swój żołądek i zrobić w nim miejsce na kolejne potrawy. Nie będzie nam wtedy groziło świąteczne przejedzenie.

Jest świetny sposób na to, aby skosztować wszystkich potraw wigilijnych, a jednocześnie nie przejeść się. Warto wypróbować metodę jednego talerza. Polega ona na nakładaniu na jeden talerz wszystkich potraw znajdujących się na wigilijnym stole, w pomniejszonej wersji. Zjadamy wtedy na przykład połowę porcji karpia, jedną łyżkę kapusty i jednego pieroga. Pozwoli to nam na skosztowanie wszystkich potraw bez przejadania się.

Przygotowania do świąt od A do Z. Kliknij!

Przygotowania do świąt od A do Z

Justyna Kruk/Smaker.pl

Jak udekorować stół wigilijny?

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Serek z mango

Dzisiaj poniedziałek i możemy odpocząć od sobotnio niedzielnych uczt. Mieszan...

Odsłon: 161

30 min
3
>60 min
1
Śniadania Pasta kanapkowa ze szpinakiem

Ta pasta kanapkowa ze szpinakiem to szybki i kolorowy sposób na stworzenie py...

Odsłon: 1146

15 min
4
Ciasta Ciasto Wieżowiec

Ciasto Wieżowiec jest niezwykle efektowne i można się zdziwić, jakie jest pro...

Odsłon: 1149

60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

3
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

1
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

7
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0