Grill - temat specjalny

Wyniki konkursu: za co cenisz polską kuchnię?

Wyłoniliśmy zwycięzców konkursu, w którym do wygrania były książki „Kuchnia staropolska" wydawnictwa Buchmann. Zobacz, czy to do ciebie powędruje nagroda.

Bardzo cieszymy się, że podobnie jak my, kochacie polską kuchnię i doceniacie jej różnorodność. Wybór zwycięzcy nie był łatwy, jednak jury po długich obradach zadecydowało, że nagrody powędrują do:

Engelavae:

Za to wszystko, co jest tak nieprzewidywalne. Za zamykanie ziemniaków w cieście i przygotowywanie w ten sposób najlepszych pierogów na świecie. Za dorzucanie szczypty soli do każdego drożdżowego ciasta, bo to nieodłączny element magii, który pozwala mu tak nieziemsko wyrastać i smakować. I za to, co w tej kuchni polskiej najprostsze - poza zawiesistymi sosami, aromatycznym zapachem suszonych grzybów i sernikiem, w który wchodzi pół kilograma cukru - za ten chleb najprostszy, pszenny. Nigdzie na świecie nie można znaleźć drugiego takiego.

Sylwestra:

Polską kuchnię cenię za jej specyficzny smak i klimatyczny charakter. Pachnące olchowym dymem domowe wędliny, polskie ryby z naszych jezior a także obficie zastawione stoły są piękną częścią naszej kultury. Wiele potraw wywodzi się z czasów historycznych, co nadaj im wyniosły charakter.

Katarzyny:

Kuchnię polską cenię za smak, prostotę i naturalne zdrowe produkty. Za ten aromat unoszący się przy gotowanym bigosie i za każdego pieroga w którym jest tyle smaku (a przecież taki prosty w wykonaniu). Cenię ją za to że mając dorodne polskie jabłka jesteśmy w stanie wyczarować pyszną pieczeń, szarlotkę, nalewkę. Tyle dobroci. Nie musimy szukać w produktach egzotycznych. Kocham polskie, bo polskie jest proste i smaczne.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
9
Desery Domowe snickersy bez cukru

Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...

Odsłon: 243

30 min
4
Ciasta Sernik zebra

Sernik to ulubione ciasto wielu osób , przygotowuje się go na różne sposoby,...

Odsłon: 61

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2