Niebezpieczne substancje w niepozornych produktach spożywczych

Czasem zdarza się tak, że zupełnie niepozorne produkty zawierają bardzo szkodliwe substancje. Ich spożycie może spowodować wiele nieprzyjemnych dolegliwości, a w szczególnych przypadkach nawet śmierć. Oto lista tych, na które powinniście szczególnie uważać.

Ziemniaki wydają się być niegroźne i tak faktycznie jest w większości przypadków. Jednak zjedzenie zielonego ziemniaka może spowodować wiele nieprzyjemnych dolegliwości w tym wymioty, ostrą biegunkę, zapalenie nerek, a nawet śpiączkę. Wszystko to za sprawą solaniny, którą możemy znaleźć również w niedojrzałych pomidorach i papryce. Wystarczy źle przechowywać ziemniaki (w jasnym lub ciepłym miejscu), aby stały się bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Chociaż zielony kolor ziemniaków jest spowodowany wysokim poziomem nieszkodliwego chlorofilu, to jego obecność oznacza również zwiększoną ilość trującej solaniny.

Pestki wiśni zawierają amigdalinę, która w naszym organizmie rozkłada się na cyjanowodór, dlatego też zdecydowanie powinniśmy unikać ich zjadania. Substancję tę możemy znaleźć również w pestkach śliwek, moreli, brzoskwiń i czereśni. Zaszkodzić nam może już zjedzenie dwóch rozgryzionych pestek wiśni - może to spowodować wymioty i nudności. W skrajnych przypadkach, zjedzenie zbyt dużej ilości pestek, może prowadzić do zaburzeń oddychania, przyspieszenia rytmu serca, a nawet śmierci.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Zjedzenie zbyt dużej ilości gałki muszkatołowej może się dla nas źle skończyć. W średniowieczu uznawano ją za środek poronny, a dziś wiemy, że zaledwie dwie łyżeczki tej przyprawy mogą wywołać halucynacje, stany lękowe oraz zaburzenia świadomości. Wszystko to za sprawą mirystycyny, która ma podobne właściwości do marihuany. Przy okazji omawiania narkotycznych właściwości produktów spożywczych, warto również pamiętać, że spleśniałe pieczywo wykazuje podobne właściwości do LSD, dlatego też pod żadnym pozorem nie powinniśmy zjadać kromek, które chociażby miały kontakt z pleśnią.

Chociaż łodygi rabarbaru są przysmakiem wielu osób, mało kto wie, że jego liście mogą nas otruć. Wszystko to za sprawą niebezpiecznego kwasu szczawiowego, który znajdziemy np. w wybielaczu. Co prawda, aby umrzeć, musielibyśmy zjeść kilka kilogramów liści rabarbaru, jednak nawet ich niewielka ilość może spowodować niebezpieczne zatrucia oraz uszkodzenia nerek.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Mogłoby się wydawać, że czerwona fasola jest warzywem, którego zjadanie przynosi nam wyłącznie same korzyści. W końcu jest to fantastyczne źródło błonnika oraz wielu substancji odżywczych. Warto jedak pamiętać, że nie powinniśmy jej zjadać na surowo. Taki eksperyment kulinarny może przyprawić nas o bardzo nieprzyjemne zatrucie i nudności. Aby się rozchorować, wystarczy zjedzenie zaledwie kilku nieugotowanych ziaren, a wszystko to za sprawą toksyn nazywanych lektynami.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
15

Polecane artykuły

Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1