Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone brokuły to szybki przepis na zachowanie smaków i aromatów lata. Dają prawdziwą przyjemność jedzenia, ale także przygotowywania pysznych przetworów dla całej rodziny. Kiszone w ten sposób brokuły przez długi czas pozostają chrupiące, delikatne i pyszne. Dodatek płatków chili nadają im nuty ostrości, dzięki czemu przestają być mdłe, a stają się wyraziste. Nawet dzieci polubią ten smak. Nie można także zapomnieć o wartościach odżywczych i witaminach, które zamykamy w słoikach.
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 130
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 194
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 311
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 130
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 194
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 311
Składniki
W garnku połącz ze sobą ocet, wodę i sól. Zagotuj całość i odstaw do lekkiego przestudzenia. Słoiki wysterylizuj. Na podaną liczbę składników powinny wystarczyć dwa duże, litrowe słoiki.
Na dnie słoików umieść po równej ilości czosnku, gorczycy, pieprzu i płatków chili. Na przyprawach upakuj różyczki brokułów i pokrojoną w plasterki, obraną marchewkę.
Zalej zawartość słoików jeszcze gorącą solanką. Zakręć słoiki szczelnie i ostudź do temperatury pokojowej. Kiszone brokuły przechowuj w lodówce. Są gotowe do spożycia już po 2-3 godzinach, ale najlepiej smakują następnego dnia.