Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto wyjątkowo udane połączenie bananów, śmietankowego kremu oraz ciasta czekoladowego. To proste ciasto z bananami z pewnością na stałe wejdzie do waszego kulinarnego repertuaru.
Do tego przepisu wykorzystaj blachę o wymiarach ok. 25 x 20 cm.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4960
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2331
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4960
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2331
Składniki
Przygotuj spód, czyli ciasto czekoladowe. W jednej misce wymieszaj składniki mokre - mleko, olej i jajka. Do drugiej przesiej mąkę pszenną i wymieszaj wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Połącz obydwie części w taki sposób, aby składniki stworzyły jednolitą masę.
Na spód formy wyłóż papier do pieczenia. Umieść masę czekoladową i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza z grzaniem górnej oraz dolnej grzałki przez ok. 35-40 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, włóż patyczek lub wykałaczkę. Jeśli powierzchnia będzie sucha oznacza, że spód jest gotowy.
Teraz przygotuj masę śmietanową. Ubij mocno schłodzoną śmietanę na wysokich obrotach. Pod koniec dodaj mascarpone i cukier puder. Miksuj jeszcze chwilę. Dodaj posiekaną czekoladę mleczną, wymieszaj delikatnie łyżką lub szpatułką.
Na upieczony wcześniej spód ułóż banany pokrojone w grubsze plasterki. Całość przykryj masą śmietanową połączoną z czekoladą. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na kilka godzin.
Upieczony spód możesz wykorzystać także jako kruszonkę na wierzch. W tym celu przekrój ciasto wzdłuż i posiekaj. Nie musisz jednak tego robić, bo jako dekorację możesz także użyć wiórków czekoladowych, kokosowych lub pozostawić masę śmietanową samodzielnie.