Pomidory – dlaczego warto je jeść? Top 12 przepisów z pomidorami

Choć w supermarketach widzimy je cały rok, teraz trwa sezon na pyszne, polskie pomidory. Jakie mają właściwości odżywcze? Do jakich przepisów możesz wykorzystać pomidory?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ciężko sobie wyobrazić makaron czy pizzę bez aromatycznego sosu pomidorowego. Zupa pomidorowa, sok pomidorowy, sałatki, nawet kanapka, pomidor jest częstym gościem w naszej kuchni. Ceniony nie tylko za swój smak, ale również za wygląd. Piękne, okrągłe, dojrzałe, mieniące się różnymi odcieniami czerwonej barwy. Nie tylko są ucztą dla podniebienia, ale też uciechą dla oczu. To nie wszystko, pomidory są bardzo zdrowe, dlatego warto je często jadać.

Sprawdź także: Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów? Poznaj prosty trik

Wartości odżywcze i lecznicze

Za właściwości lecznicze pomidora odpowiada jego naturalny czerwony barwnik, likopen. Jako ciekawostkę należy dodać, że nie zanika on przez obróbkę cieplną. Nawet w przetworzonych pomidorach znajduje się więcej tego przeciwutleniacza niż w świeżych warzywach. Likopen zmniejsza ryzyko zawału serca i rozwoju nowotworów, w tym raka prostaty i szyjki macicy. Usuwa z organizmu wolne rodniki, które są odpowiedzialne za rozwój chorób nowotworowych, tym samym przyczyniając się do zmniejszenia ryzyka powstania raka.

Likopen znacznie poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego, spożywając go regularnie, chronimy się przed udarem i zawałem. Czerwony barwnik zawarty w pomidorach jest antyoksydantem, warto je zatem jeść, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie sam go wyprodukować. Oprócz tego likopen wpływa na mocne kości oraz piękną skórę.

Pomidory są najlepszą przekąską dla wszystkich, którzy chcą stracić na wadze. Są one niskokaloryczne, składają się głównie z wody. Oprócz tego zawierają cenny błonnik, który zapewnia poczucie sytości oraz usprawnia pracę jelit i żołądka. Pomidory zawierają również potas, ważny dla osób z nadciśnieniem, ponieważ obniża ciśnienie krwi i poprawia pracę serca. Potas wpływa również na pozbycie się toksyn oraz nadmiaru wody z organizmu.  Poprzez zawartą w pomidorach witaminę C możemy również poprawić swoją odporność. Witaminy C i E pomogą nam zadbać o naszą cerę, wzmocnią też włosy i paznokcie.

Dania z pomidorów

Z pomidorów możemy przygotować pełny obiad: zupę, sok i drugie danie. Zupa pomidorowa jest jedną z ulubionych zup Polaków. Kremowa konsystencja i pyszny smak sprawiają, że bardzo często gości ona na naszych stołach. Sok z pomidorów to samo zdrowie, warto go skosztować. Chyba ciężko znaleźć osobę, która potrafiłaby się oprzeć aromatycznym domowym przecierom z pomidorów. Jak widzimy, pomidory dają spore pole do popisu. Są bardzo zdrowe, mogą być podstawą wielu pysznych potraw. Sprawdź koniecznie, co nasi użytkownicy przygotowali z tych świeżych warzyw.

1. Zupa krem z pomidorów

 Zupa krem z pomidorów Zobacz przepis

Zupa krem z pomidorów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Hummus z suszonymi pomidorami

 Hummus z suszonymi pomidorami Zobacz przepis

Hummus z suszonymi pomidorami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sok pomidorowy

 Sok pomidorowy Zobacz przepis

Sok pomidorowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Fusilloni z boczkiem w pomidorach

 Fusilloni z boczkiem w pomidorach Zobacz przepis

Fusilloni z boczkiem w pomidorach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Keczup domowy

 Keczup domowy Zobacz przepis

Keczup domowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Makaron z pomidorami

 Makaron z pomidorami Zobacz przepis

Makaron z pomidorami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Zapiekanka batatowa z pomidorami i bazylią

 Zapiekanka batatowa z pomidorami i bazylią Zobacz przepis

Zapiekanka batatowa z pomidorami i bazylią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pomidorowa

 Pomidorowa Zobacz przepis

Pomidorowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Ciasto pomidorowe bez jajek

 Ciasto pomidorowe bez jajek Zobacz przepis

Ciasto pomidorowe bez jajek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Lasagne

 Lasagne Zobacz przepis

Lasagne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Sałatka z pomidorami i burrata

 Sałatka z pomidorami i burrata Zobacz przepis

Sałatka z pomidorami i burrata / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Sałatka z szynką i pomidorami

 Sałatka z szynką i pomidorami Zobacz przepis

Sałatka z szynką i pomidorami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Idealny do domowej spiżarni. Prosty przepis na dżem z jarzębiny i jabłek »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Jajka w białej kiełbasie

Jajka w białej kiełbasie po szkocku to świetna propozycja na elegancką przyst...

Odsłon: 904

30 min
1
15 min
7
15 min
4
Dania główne ryż po kurdyjsku

szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...

Odsłon: 1530

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

0
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3
Informacje Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne. Zwyciężyło w prestiżowym rankingu

Popularny serwis Taste Atlas przygotował ranking 10 najlepszych deserów serowych. Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne, pokonując równie pop...

11
Informacje Nie przegap kwitnienia. Zabierz i zrób najlepszy syrop na zapalenie oskrzeli, chore gardło i krtań

Podbiał pospolity to bardzo popularna i niewymagająca roślina. Porasta łąki, skarpy, przydrożne rowy i miedze. Właściwości zdrowotne podbiału znane...

4